"Du er min forsøgskanin": Kvinde efterladt handicappet efter horribelt eksperiment

Udland

24/06/2023

Foto: BBC
Foto: BBC

Skrevet af Emil B.

En kvinde måtte sætte sin drøm om at blive politibetjent i bero, efter en af Skotlands "topkirurger" begyndte at eksperimentere med hende.

Led af kronisk migræne

Leann Sutherland er 33. Siden barnsben af har hun lidt af kronisk migræne, der i den grad har påvirket hendes tilværelse. Som 21-årig blev hun tilbudt en operation af professor Sam Eljamel.

Han overbeviste hende efter sigende ved at fortælle, at operationen havde en forbedring på 60 procent af hendes tilstand, samt at hun kunne vende hjem efter et par dage. I teatret fjernede Eljamel, den tidligere chef for neurokirurgi ved NHS Tayside, en lille del af Sutherlands kranium for at lette trykket. Derefter fortalte han, at han uden held forseglede såret med en ny lim.

Følte sig manipuleret

Den 33-årige indså hurtigt, at operationen var et 'eksperiment', og den nu vanærede kirurg havde brugt hende som et 'forsøgskanen'. Hun fortalte BBC, at efter hun var gået under kniven, 'brød såret op', og at 'hjernevæske' var begyndt at sive ned ad halsen på hende.

Hun hævder selv, at hun kollapsede, da hun gik på toilettet. I stedet for de håndfuld dage, som hun blev lovet, endte Sutherland med at blive på hospitalet i flere måneder.

Mens han gennemgik yderligere seks operationer, udviklede Sutherland meningitis og fik fire rygmarvsoperationer. På trods af at hun tilsyneladende hejste røde flag til andre NHS-personaler om lægen, fik kvinden at vide, at Eljamel havde "reddet hendes liv".

Følelsesladet interview

Hun fortalte grådkvalt i et grådkvalt interview: "At eksperimentere med mig. Det var det, han lavede. Der kan ikke være nogen anden grund til at prøve en lim, prøve forskellige shunts af, det er at eksperimentere. Jeg var hans forsøgskanen."

NHS Tayside hævder, at bekymringer mod kirurgen først blev rejst i juni 2013 efter Sutherlands operation. Eljamel blev suspenderet i 2013 og gik angiveligt på arbejde i Libyen. Den skotske regering er i gang med en uafhængig gennemgang af hans patienters sager.

Sutherland lever nu med konstante smerter og skal have en shunt, der er et rør, som styrer hendes rygmarvsvæske. Hun har fortalt om sit liv efter operationen og sagt: "Alt er ændret. Min drøm var at blive politibetjent, og det kommer aldrig til at ske."