Dansede på gaden: Så røg romantisk par 10 år i fængsel

Udland

14/06/2024

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Skrevet af Redaktionen

Det var udelukkende ment som en romantisk gestus, men det endte på en helt anden facon.

Efter et iransk par har offentliggjort en video, hvor man ser de to danse sammen offentligt, er de blevet idømt mere end ti års fængsel.

Astiyazh Haghighi (21) og hendes forlovede Amir Mohammad Ahmadi (22) er blevet idømt 10 år og seks måneders fængsel. Det er de blevet, fordi de ifølge domstolen er med til at "fremme urenhed og uanstændighed." De har ligeledes været "forsamlet og samarbejdet mod national sikkerhed," og dyrket "propaganda mod regimet".

Dette rapporter magasinet "Insider."

Anholdelsen og dommen skete efter parret uploadede en video, der viser de to dansende foran Azadi Tower i hovedstaden Teheran. Videoen gik viralt på sociale medier, hvilket i sidste ende førte til parrets anholdelse.

Ifølge Insider skulle sikkerhedsstyrker allerede den 21. november 2022 have ført Haghighi og Ahmadi ud af deres hus under tvang.

Den 21-årige er siden blevet overført til et kvindefængsel. Begge blev nægtet adgang til advokater og kautionsforsøg er ligeledes blevet afvist.

Da Azadi Tower betragtes som et sted, der har været en vigtig brik i de nuværende protester for kvinders rettigheder i Iran, blev den harmløse dansevideo opfattet som et symbol på frihed, der har understøttet protesterne.

"Azadi" betyder ironisk nok "frihed" på persisk.