Hvor meget ved Google egentlig om dig? Sådan finder du ud af det

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Nogle gange virker det til, søgemaskinen ved mere om dig, end du selv gør.

Google er en af mange virksomheder, der bruger data om dig til at tjene penge.

Det gør de ved at vise 'relevante' annoncer, der er udvalgt på baggrund af data, der er blevet indsamlet.

Men faktum er, at det ikke kun gælder for data, som du selv har indtastet.

Nu har en TikTok-bruger ved navn Lea afsløret, hvor man kan finde ud af, hvor meget Google egentlig ved.

Du kan nemlig logge ind på din Google-konto og se, hvad de baserer deres personaliserede annoncevalg på.

Du har selv givet tilladelse

Det er ikke noget, der er ulovligt, da man selv accepterer det i selskabets privatlivspolitik. Her står dig, at du giver dem tilladelse til at dele dine data med andre.

"Google kan dele oplysninger om dig med annoncører, forretningspartnere, sponsorer og andre tredjeparter," står der i deres privatlivspolitik ifølge Indy100.

"Vi deler dog kun aggregerede oplysninger om vores brugere og vil ikke dele personligt identificerbare oplysninger med nogen tredjepart uden dit udtrykkelige samtykke."

Det betyder, at virksomheden kan dele dine data med andre virksomheder, så du kan få vist mere relevante annoncer. Og i en viral TikTok-video får du nu vist, hvordan du helt præcist finder ud af, hvad Google ved om dig.

Sådan finder du ud af det

Bag denne video står Lea, der går under brugernavnet @leakalache, på det sociale medie. I videoen starter hun med at søge efter 'ads settings Google' på Google. Derefter vælger hun det øverste link, der sender hende videre til en ny side.

På denne side bliver man præsenteret for en ganske forbløffende information. Man kan se, at hun har valgt at aktivere annoncetilpasning. Under dette punkt bliver det forklaret, hvordan annoncerne udvælges og tilpasses.

Der står 'annoncer er baseret på personlige oplysninger, du har tilføjet til din Google-konto, data fra annoncører, der samarbejder med Google, og Googles vurdering af dine interesser'.

Lea bliver chokeret over at se, hvor meget Google ved om hende. Blandt andet ved de, at hun er 18 til 24 år gammel, er en kvinde, at hun taler tre sprog, og at hun har en masse interesse. Blandt andet har hun interesse for biler, auktioner, arkitektur, lydudstyr og sengetøj.

Tør du finde ud af, hvor meget Google ved om dig?