SSI advarer inden efteråret: Ny Covid-19-bølge på vej

Sundhed

27/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det er fjerde år i træk, vi bliver ramt af det ...

Vi oplevede det i 2020.

Vi oplevede det i høj grad i 2021.

Og vi oplevede det sådan set også i 2022.

Med tre efterår i træk med smittebølger af Covid-19 skulle man tro, vi efterhånden havde overstået vores del af den elendige virus' hærgen.

Men ak.

Efteråret 2023 og vinteren 2023-2024 vil nemlig give flere coronasmittede danskere.

Til Børsen siger Tyra Grove Krause, der er faglig direktør på Statens Serum Institut:

"Vi kan forvente stigende smittetal hen over efteråret og vinteren, for der har lungevejsvirus bedre betingelser for at smitte mellem mennesker. Men jeg tror ikke, at vi vil få en meget stor bølge, som vi så de første år med corona. Mere et mønster ligesom sidste år, hvor der kommer flere mindre smittebølger hen over efteråret og vinteren, som kan være drevet af nye varianter, der kommer på banen."

Ikke udsigt til restriktioner

Umiddelbart lydre vurderingen fra Tyra Grove Karuse dog, at vi ikke skal til at finde de velkendte mundbind frem igen, ligesom der heller ikker er noget, der tyder på, at der er andre restriktioner på vej.

For selvom flere danskere altså vil blive smittet med Covid-19, er der nemlig ikke særligt mange af os, der vil blive særligt syge, hvis vi endelig bliver ramt.

Det vil sandsynligvis mest kunne mærkes i en stigning i antallet af sygemeldinger i forhold til det normale niveau på arbejdspladserne, og det understreger vigtigheden af at blive hjemme, hvis man kan mærke, man har noget i kroppen.

Grunden til, at der ikke er den store risiko for mange alvorlige sygdomsforløb er, ifølge Tyra Grove Krause, at vi efterhånden har fået opbygget en ganske stor immunitet i den danske befolkning.

Derudover sætter den herskende omikronvariant sig i de øverste luftveje og ikke dybt nede i lungerne, som var tilfældet med de første varianter.

Skulle der komme en ny variant til, henviser den faglige direktør til, at vi fortsat har vores vacciner, som vi igen kan gøre brug af.