Søvnpsykolog advarer: Disse julelys kan skade din søvn

Sundhed

12/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er 3 typer, du skal passe på med.

En søvnpsykolog har afsløret, at der er en sammenhæng mellem festligt lys og søvn.

Med feriesæsonen over os, vil mange hjem lyse med blinkende julelys. Men visse julelys kan have en negativ indflydelse på din søvn.

Dr. Katherine Hall, søvnpsykolog hos Happy Beds, fortæller ifølge Express, at det at blive udsat for intense, skarpe eller blinkende lys før sengetid er en søvnhygiejnisk fejl.

"De blændende lys, vi alle elsker i juletiden, sender det forkerte signal til din hjerne, forstyrrer melatoninproduktionen og hæmmer din søvn-vågen-cyklus."

Så hvilken type julelys er de værste udfordringer for søvn?

Tre slags, du skal passe på

Blå lys

Eksponering for blåt lys om aftenen er blevet forbundet med yderligere undertrykkelse af melatonin og forstyrrelse af din døgnrytme, sagde Dr. Hall.

Hun tilføjede: "Blå lys findes ofte i kunstigt lys, især telefoner og LED-lys på grund af dets stimulerende effekt, som forårsager årvågenhed og derfor negativt påvirker din søvncyklus."

Flerfarvede lys

Mens de er visuelt tiltalende, udsender disse lys et spektrum af farver, der kan forstyrre melatoninreguleringen.

Dr. Hall bemærkede: "Det er som at have et minilysshow før sengetid - charmerende, men ikke befordrende for en afslappende nattesøvn."

Blinkende lys

På samme måde skaber blinkende lys øget visuel stimulation, hvilket forhindrer din evne til at slukke om natten, sagde Dr. Hall.

Så hvad er løsningen? Sluk disse lys mindst to timer før sengetid.

Dr. Hall anbefalede en simpel ændring med betydelig effekt:

"Tillad melatoninproduktionen at følge dens naturlige døgnrytme ved at slukke for blåt, flerfarvet eller blinkende lys to timer før sengetid. Dette fremmer en jævnere overgang til søvn og forbedrer den generelle søvnkvalitet. "

Det skal du vælge i stedet

Dr. Hall foreslog at vælge julelys med en varmere tone:

"Valg af lys i en enkelt varm farve, såsom rød eller varm hvid, giver en blidere og mere beroligende glød, der er bedre til at fremme afslapning og bedre søvnkvalitet."

"Mange undersøgelser viser, at rødt lys forbedrer søvnkvaliteten, hvilket letter en hurtigere og mere afslappende søvn. Varmt hvidt lys udsender en blødere, mindre stimulerende glød end klar hvid eller blå, hvilket bidrager til en afslappende nattesøvn."

Dette er blevet understøttet af en undersøgelse i 2012, der viste, at atleter, der modtog rødt lysterapi, havde forbedret søvnkvalitet og bedre melatoninniveauer (søvnhormon).

Ud over dette viste en anden undersøgelse, at de, der blev udsat for rødt lys, oplevede mindre søvninerti - eller med andre ord, de var mindre groggy om morgenen.