Der er utroligt mange danskere, der snøfter, hoster, ligger under dynen, døjer med hovedpine og alt muligt andet for tiden.
Ifølge Statens Serum Institut er der nemlig intet mindre end fem luftvejssygdomme, der lige nu er i omløb - og for bakterien mycoplasma er omfanget faktisk så stort, at det betegnes som en epidemi.
Men hvad er egentlig symptomerne på "atypisk" lungebetændelse (også kendt som "kold" lungebetændelse"), som bakterien giver?
Vi tager et kig på, hvad du skal holde øje med.
Ikke som "almindelig" lungebetændelse
Ifølge Sundhed.dk adskiller atypisk lungebetændelse sig fra den mere "almindelige" lungebetædense hvad angår både symptomer og behandling.
Mycoplasma er en lille bakterie, der, modsat almindelige bakterier, ikke har nogen cellevæg. Det betyder for det første, at den ikke er specielt farlig, men for det andet virker almindelig penicillin ikke som behandling.
Et af de mest almindelige symptomer på Mycoplasma lungebetændelse er kraftig tør hoste, det vil sige hosteanfald uden opspyt fra lungerne.
Sygdomme udvikler sig også langsommere end almindelig lungebetændelse, og uheldigvis giver det også et mere langtrukket forløb. Man kan også regne med hovedpine, ondt i halsen og eventuel let feber, hvis man bliver ramt.
Der kan også opstå symptomer fra ørerne og man kan få udslet, men det er ikke så normalt med snotnæse, hvis man bliver ramt af netop den bakterie.
Du skal særligt være opmærksom på, om du får høj feber og føler dig meget syg. I disse tilfælde skal du søge læge, da der kan være tale om andre og mere farlige sygdomme en atypisk lungebetændelse.
Det kan du selv gøre
Sygdommen skyldes bakterien Mycoplasma pneumoniae og kan smitte i miljøer, hvor folk er tæt på hinanden - som skoleklasser og familier.
Det tager 2-3 uger, fra man bliver smittet, til sygdommen bryder ud. Man regner dog med, at kun cirka 5 procent af dem, som er bærere af Mycoplasma pneumoniae, får lungebetændelse.
Hvis du bliver syg, skal undgå hård træning, men let fysisk aktivitet kan være en god ting (hvis du altså har energi til det).
Derudover gælder det om at drikke og spise rigeligt, så kroppen får den energi, den skal bruge for at bekæmpe infektionen.
Selvom symptomerne kan stå på i lang tid, er prognosen god. Det er sjældent, at der opstår alvorlige forløb, hvor man skal indlægges på sygehus.