Søvnekspert advarer om almindelige symptomer, der kan være tegn på dødelig sygdom

Sundhed

21/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Liam T.

Blandt andet kan snorken være et tegn på, der er noget galt.

At få nok søvn er afgørende for dit helbred og dit velvære, men det kan være svært at få øje på problemer med din søvn, bortset fra at være rastløs eller ikke at kunne sove. 

Dr. Joachim Behar, en søvnforsker, har advaret om, at millioner af amerikanere ignorerer et almindeligt symptom, der kunne være tegn på noget meget alvorligt. 

Dr. Behar fortalte ThePost: “Obstruktiv søvnapnø (OSA) er en ekstremt almindelig tilstand, der påvirker hundredvis af millioner af mennesker verden over. Alligevel lider millioner i stilhed, fordi almindelige symptomer på OSA kan overses eller svære at opdage, fordi de opstår under søvn.” 

OSA opstår, når halsmusklerne slapper af og blokerer dine luftveje, mens du sover, hvilket betyder, at dine lunger ikke får nok luft og der ikke kommer nok ilt til blodet.

Man kan ikke huske det

Din hjerne fornemmer så, at du ikke kan trække vejret og vækker dig kortvarigt, så du kan genåbne dine luftveje. 

Denne afbrydelse sker så hurtigt, at du normalt ikke bemærker det eller husker det, men eksperter siger, at det kan ske op til 30 gange i timen hele natten lang. 

Det resulterer i, at du føler dig udmattet på grund af en urolig nattesøvn – også selvom du ikke kan huske det. 

Hvis det ignoreres, kan OSA potentielt sætte dig i fare for mere alvorlige tilstande. 

Dr. Behar tilføjede: “Når en patient ignorerer problemet eller bliver fejldiagnosticeret, bliver OSA en risikofaktor for meget alvorlige tilstande, herunder type 2-diabetes og hjertesygdomme.” 

Zzz

De vigtigste symptomer på obstruktiv søvnapnø, ifølge Mayo Clinic, er blandt andet snorken, morgenhovedpine, forhøjet blodtryk, nedsat interesse for sex og mere.

Det mest almindelige symptom, som generelt afvises, er snorken. 

Selvom snorken ikke altid indikerer, at der er noget galt, kan det være det værd at overveje, hvis du oplever andre symptomer. 

Der er også flere faktorer, der øger din risiko for OSA, såsom rygning, tilstoppet næse, overvægt, at være ældre, genetik og meget mere. 

OSA kan dog undgås med nogle meget enkle livsstilsændringer, hvor Dr. Behar tilføjer: “Den gode nyhed er, at nogle simple livsstilsændringer, såsom at tabe sig, sove på siden og undgå alkohol og sovepiller kan hjælpe med at reducere symptomer på OSA.” 

Dem med et ekstremt tilfælde af OSA kan blive ordineret en maskine med positivt luftvejstryk, som anses for at være den mest effektive behandling. 

Kilde: Ladbible