Se kortet: Så stor forskel er der på danskernes levetid

Sundhed

22/09/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Hvordan ser det ud i din kommune?

Danmarks Statistik beregner hvert år middellevetiden for 0-årige, hvilket er det gennemsnitlige antal år, som en nyfødt vil leve under den forudsætning, at de nuværende aldersspecifikke dødshyppigheder holder sig konstante i fremtiden.

Her viser beregningerne altså, at man som nyfødt i gennemsnit lever 81,3 år - hvilket er et historisk højt niveau. 

Men beregningerne laves også på kommuneniveau, og her viser det sig altså, at der kan være stor forskel på den forventede levealder i forhold til ens bopæl.

Levetiden topper i Nordsjælland

Gentofte Kommune er den kommune som kan bryste sig af at have den højeste forventede levetid.

Her topper forventningerne med en forventet gennemsnitlig levealder på 83,8 år.

Omvendt må Lolland Kommune tage den knap så flatterende titel som bundskraber. Her er den forventede gennemsnitlige levealder nemlig kun blot 78,6 år. 

Der er altså en forskel på hele 5 år i den forventede levetid på de to kommuner. Artiklen fortsætter under billedet.

Grafik: Lavendla Begravelse. Data: Danmarks Statistik

Sydhavet i bunden

Som det kan ses på kortet, tegner der sig et interessant mønster i forhold til, hvor man generelt kan forvente den længste og korteste levetid. Kigger man på de 10 kommuner, hvor levetiden topper, finder man således hele 6 nordsjællandske kommuner. 

Kigger man i stedet på bundplaceringerne, vil man lægge mærke til, at de 3 nederste placeringer går til Lolland, Guldborgsund og Vordingborg Kommune, som geografisk ligger i forlængelse af hinanden.

“Det kommer ikke helt bag på mig at fordelingen ser sådan ud. Der er mange ting der spiller ind, når vi snakker om levealder, men det grundlæggende er vores sundhed, livsstil og livssyn. Mange studier viser, at netop disse faktorer spiller sammen med relationer, uddannelsesniveau og økonomi. Derfor overrasker det mig ikke, at det geografisk fordeler sig sådan, at de dyreste kommuner, med indbyggere der har en høj levestandard også er de kommuner der ligger højest i forhold til levealder - og omvendt”, siger Henriette Rendbæk Jønsson, grundlægger og rådgiver hos Lavendla Begravelse.