Hvem elsker ikke en dampende skål pasta? Dem, der holder af den lækre, kulhydrat har ofte fået det til at føles, som om de ikke kan nyde det så meget, som de gerne vil.
"Pasta er en fast kulhydrat i mange kulturer, men er blevet impliceret i overvægt og fedme på grund af sin status som forarbejdet kulhydrat," skrev ernæringsforskere Lisa Sanders og Joanne Slavin i en undersøgelse offentliggjort på MDPI.
Parret analyserede 38 offentliggjorte studier om pastaforbrug og kropsvægt hos både voksne og børn og fandt, at "kostvaner med højt indtag af pasta generelt ikke var forbundet med overvægt eller fedme eller var invers forbundet".
Med andre ord fandt de ingen sammenhæng mellem, hvor meget pasta folk indtog, og deres sandsynlighed for at være overvægtige.
Faktisk antydede en af de undersøgelser, de undersøgte, endda, at "pasta kan indgå i en sund kost og ikke bidrage til vægtøgning eller hindre vægttab", skrev ernæringsforskerne.
Forskerne granskede kun data vedrørende almindelig hvid pasta, ikke fuldkornspasta eller glutenfri pasta og æg- eller risnudler.
Pasta får ofte et dårligt ry på grund af sin status som hvidt kulhydrat, som generelt betragtes som lavt på næringsstoffer og fibre og har en høj glykæmisk indeks (GI).
Ifølge NHS viser GI-ratingssystemet, hvor hurtigt fødevarer påvirker dit blodsukkerniveau. Fødevarer med en høj GI-vurdering er normalt kulhydrater, der hurtigt nedbrydes af din krop og forårsager en stigning i blodsukker og senere sultniveauer.
I mellemtiden "kan fødevarer med lav GI, som får dit blodsukker til at stige og falde langsomt, hjælpe dig med at føle dig mæt i længere tid", hedder det i NHS' vejledning.