Rammer 5000 danskere hvert år: Undersøgelse viser, at kaffe kan modvirke udbredt kræfttype

Sundhed

07/04/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

2000 danskere mister livet til sygdommen hvert år.

Mennesker med tarmkræft, der drikker to til fire kopper kaffe om dagen, er meget mindre tilbøjelige til at få tilbagefald.

Mennesker med sygdommen, der indtager den mængde, er også meget mindre tilbøjelige til at dø af enhver årsag, viser undersøgelsen, som tyder på, at kaffe hjælper dem, der er diagnosticeret med den udbredte kræftform.

Det skriver The Guardian på baggrund af en ny undersøgelse af over 1700 kræftpatienter i Holland.

Eksperter siger, at resultaterne er"lovende" og spekulerer i, at hvis andre undersøgelser viser den samme effekt, kan de 5000 danskere, der hvert år diagnosticeres med tarmkræft, blive opfordret til at drikke kaffe.

Sygdommen koster hvert år 2000 danskere livet.

Det viste undersøgelsen

En undersøgelse af 1.719 tarmkræftpatienter i Holland af hollandske og britiske forskere viste, at de, der drak mindst to kopper kaffe, havde en lavere risiko for, at sygdommen opstår igen. Effekten var dosisafhængig - dem, der drak mest, så deres risiko falde mest.

Patienter, der fik mindst fem kopper om dagen, var 32 procent mindre tilbøjelige til at opleve tarmkræften vende tilbage end dem, der drak færre end to kopper. Undersøgelsen blev finansieret af World Cancer Research Fund (WCRF) og er blevet offentliggjort i International Journal of Cancer.

På samme måde så højere niveauer af kaffeforbrug også ud til at være tæt forbundet med en persons chancer for at overleve.

Igen havde de, der drak mindst to kopper dagligt, en lavere risiko for at dø sammenlignet med dem, der ikke gjorde det. Og som med risikoen for tilbagefald, så de, der havde mindst fem kopper, deres sandsynlighed for at dø falde mest - med 29 procent.

Endnu et lovende resultat

Undersøgelsen er den seneste, der viser, at kaffe reducerer kræftrisikoen. Der er allerede stærke beviser for, at det sænker risikoen for lever- og livmoderkræft og nogle beviser for, at det gør det samme for mund-, svælg-, strubehoved og hudkræft.

Det er også allerede forbundet med en lavere risiko for at udvikle tarmkræft.

Prof Marc Gunter, medforfatter af undersøgelsen og leder i kræftepidemiologi og forebyggelse ved afdelingen for folkesundhed ved Imperial College London, siger, at resultaterne var "meget provokerende, da vi ikke rigtig forstår, hvorfor kaffe ville have en sådan effekt hos tarmkræftpatienter”.

"Men de er også lovende, da de kan pege på en måde at forbedre prognose og overlevelse blandt tarmkræftpatienter på. Kaffe indeholder hundredvis af biologisk aktive forbindelser, som har antioxidative egenskaber og kan være beskyttende mod tarmkræft. Kaffe sænker også inflammation og insulinniveauer - som er blevet forbundet med udvikling og progression af tarmkræft - og kan have potentielt gavnlige effekter på tarmmikrobiomet," tilføjer han.

WCRF har identificeret chlorogensyre, som også findes i grønkål, som et middel, der kunne give en vigtig del af forklaringen på grund af dens rolle i styring af kroppens glukoseniveauer og regulering af insulinniveauer.

Kaffes fremkomst som en potentiel beskytter mod kræft er bemærkelsesværdig, fordi Verdenssundhedsorganisationen indtil 2016 klassificerede den som "muligvis kræftfremkaldende", før den ombestemte sig, fordi beviserne ikke eksisterede for at understøtte det.