Pas på helbredet: Så tit bør du vaske dit sengetøj

Sundhed

29/11/22 | 11:48

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Det kan være bøvlet og tidskrævende at vaske sengetøj, men en undersøgelse viser, hvorfor det er så vigtigt. Hvis du ikke vasker det ofte nok, kan det forårsage eller forværre fire helbredsmæssige lidelser.

Søvn er sundt og skønt. Men din seng kan også blive det sted, der forværrer eller forårsager forskellige helbredslidelser for dig, hvis du ikke skifter dit sengetøj nok.

Og netop skift af sengetøj er en af de huslige opgaver, der kan være nem at udskyde, fordi den både er krævende fysisk og tidsmæssigt. Men efter at have opdaget denne undersøgelse skifter vi i hvert fald sengetøjet med det samme!

Hvem deler du seng med?

Måske du sover alene eller med en partner. I nogle hjem er også husdyr velkomne i sengen. Men hver nat udskiller kroppen også helt naturligt døde hudceller, væsker og olier. Det lyder i sig selv ikke særlig appetitligt at dele seng med.

Men endnu værre er det, at den slags tiltrækker husstøvmider, som udskiller efterladenskaber, som du ikke ønsker at dele seng med.

Og selvom vi godt ved, at det er uhygiejnisk ikke at skifte sengetøj ofte, viser en undersøgelse fra 2020 blandt indbyggere i Storbritannien, at hver tredje af dem kun vasker sit sengetøj en gang årligt.

Sådan kan dit helbred påvirkes

De efterladenskaber, som støvmiderne kan udskille i dit sengetøj, men også kroppene, fra de døde mider, er forbundet til astma, allergi, opblussen af eksem og rhinitis, der er en betændelsestilstand i næsens slimhinder.

Det bliver desuden af eksperter på området, at sengetøjet vaskes dagligt, for mennesker, der i forvejen er syge, fordi det beskidte sengetøj kan forværre tilstanden. Men hvis du ikke er syg, hvor tit bør du så skifte sengetøj? Det svarer vi på herunder.

Så tit bør du skifte og vaske dit sengetøj

For at undgå forværring eller at det forårsager de ovennævnte sygdomme, bør du vaske dit sengetøj ugentligt. På den måde holder du sengen renere og mere fri for husstøvmider, der med sine efterladenskaber kan gøre dig syg.

Det kan derfor være en god ide at have en bestemt ugedag, hvor sengetøjet skifter, så du får det gjort.