Banebrydende Alzheimers medicin er her til næste år

Sundhed

24/11/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Allerede efter årskiftet bliver det muligt at kunne levere den nye medicin.

Renser hjernen for gift

Lægemidlet Lecanemab har vist sig at rense hjernen for det giftige amyloidprotein, der foresager Alzheimers.

Det forsinker derved symptomernes i deres tidlige stadie. Og det er ikke set før og gør det derved til verdens første behandling til at bremse hjernens tilbagegang.

Resultaterne viser, at det reducerede tilbagegangen af de kognitive skader med 27% efter 18 måneder sammenlignet med en placebobehandling.

Disse effekter blev målt ved hjælp af en skala, der vurderede flere kognitive domæner som hukommelse, orientering, dømmekraft og problemløsning, samfundsforhold, hjem, hobbyer og personlig pleje.

Ny æra af behandlinger i gang

De fulde data fra forsøget bliver først præsenteret på en større Alzheimer-konference d. 29. november. Forskere hyldede opdagelsen som en milepæl i den igangværende kamp mod demens.

En topforsker på området fortæller, at han er overbevist om, at medicinen indvarsler en helt ny æra for behandling af den forfærdelige sygdom, Alzheimers.

Dog fortæller han også, at der er et stort arbejde i vente for sundhedsvæsenet i Storbritannien, hvor han holder til, for at medicinen får den ønskede i effekt. Han mener, at der stadig er for få klinikker, der er i stand til at diagnosticere sygdommen tidligt, så medicinen kan ramme på det helt rigtige tidspunkt.

Ved en briefing forud for konferencen tilføjede doktor Susan Kohlaas, forskningsdirektør ved Alzheimers Research UK : "Lecanemab-resultaterne bringer os en fornyet følelse af, at det haster med virkelig at forbedre den måde, vi diagnosticerede sygdomme som Alzheimers sygdom."

Alzheimers i Danmark

I Danmark lever ca. 50.000 mennesker med Alzheimers sygdom. Hos ældre patienter er den hyppigste sygdom alzheimers, og sygdommen udvikler sig ved, at hjerneceller gradvist går til grunde (såkaldt neurodegeneration).

Sygdommen udvikler sig gradvis og i slutningen af sygdommen ryger de funktioner, der står for bevægelse og vejrtrækning. Heldigvis ser det ud til, at forskere er i fuld gang med at helbrede den.