Overraskende studie: Så hurtigt skal du gå for at leve mærkbar længere

Sundhed

28/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Forskning har fundet ud af, at hurtige gående mennesker har større sandsynlighed for at leve længere end langsomme gående. Men hvor hurtigt skal du gå?

The Telegraph rapporterede, at data fra næsten 400.000 briter, der blev fulgt i mere end et årti, viste, at dem, der definerer sig selv som "ivrigt gående," har over en fjerdedel mindre risiko for at dø af en kræftsygdom.

Risikoen for at dø af hjerte-kar-sygdomme var også 60 procent mindre sandsynlig hos hurtige gående. Så hvis du er en af de personer, der bare kan lide at tage det roligt og nyde livet, skal du måske overveje at øge dit tempo.

For at bestemme deltagernes tempo blev de spurgt, om de beskrev sig selv som en hurtig, langsom eller gennemsnitlig gående.

Deltagerne fik en vejledning, der viste, at langsomt var mindre end 3 mph (ca. 4,8 km/t), gennemsnitligt var 3-4 mph (ca. 4,8-6,4 km/t) og hurtigt var mere end 4 mph: "Sammenlignet med langsomt gående er både hurtige og gennemsnitlige gående forbundet med lavere dødelighed på grund af hjerte-kar-sygdomme, kræft og andre årsager," skriver studieforfatterne i deres undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet "Progress in Cardiovascular Diseases."

Og de tilføjer: "Derfor kan ganghastighed bruges i rutinemæssig klinisk praksis som en forudsigelig markør for hjerte-kar-sygdomme og dødelighed i forbindelse med andre årsager."

Dr. Jonathan Goldney, hovedforfatteren af studiet fra University of Leicester, opfordrer nu folk til at øge deres tempo, hvor det er muligt, da det kan forbedre deres forventede levetid og medføre mange andre sundhedsmæssige fordele: "Læger bør også overveje at spørge deres patienter, hvor hurtigt de går, da det viser sig, at det kan være meget sigende for deres risiko for tidlig død, hvilket kan vejlede brugen af strategier til at undgå det," sagde han.

10.000 skridt minimerer også risiko for demens

Ligeledes fandt University of Sydney og University of Southern Denmark sidste år ud af, at 10.000 skridt om dagen hjælper med at mindske risikoen for sygdom og død. Forskere observerede 78.500 britiske voksne, der bar bærbare trackere i løbet af to år, og sammenlignede dette med deres sundhedsresultater syv år senere.

Dr. Matthew Ahmadi, medforfatteren af papiret og forskningsstipendiat ved University of Sydney, sagde, at 10.000 skridt om dagen er det "den gylde middelvej," da det kan reducere risikoen for demens med cirka 50 procent.

Han tilføjede, at for hjerte-kar-sygdomme og kræft ville risikoen falde med mellem 30 og 40 procent.

Kilde: LAD Bible.