”Optiker opdagede, at jeg led af en lydløs dræber under en aftale for min søn”

Sundhed

24/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Bilal Bhatti var uvidende om, at han var tæt på at opleve et hjerteanfald eller slagtilfælde, fordi han havde malign hypertension, beskrevet som en "lydløs dræber", og det blev kun opdaget ved et tilfælde.

En fars tilstand med en "lydløs dræber" – der sandsynligvis ville have forårsaget et hjerteanfald – blev kun opdaget, fordi han gik ind til en optiker for at reparere sin søns briller.

Læger var forbløffede over, at Bilal Bhatti, 44 år gammel, ikke havde haft et slagtilfælde på grund af sin maligne hypertension, som er ekstremt højt blodtryk. Han var uvidende om, at han havde levet med tilstanden i årevis, da den sjældent viste symptomer.

Da han besøgte en optiker for at reparere sin søns brilleglas, indså Bilal, at han ikke havde fået en rutinemæssig øjenundersøgelse i 11 år, og han gennemgik derfor en avanceret 3D-skanning på stedet – hvor de ansatte hos Specsavers blev ekstremt bekymrede.

Faren til to fra Hillingdon, vest for London, blev til sidst hastet til hospitalets akutkardiologiske afdeling, hvor lægerne var forbløffede over, at han ikke havde haft et slagtilfælde, da hans blodtryksniveau var meget alvorligt. Bilal fik at vide, at hans maligne hypertension er en "lydløs dræber".

En lydløs dræber

I en samtale med Mirror fortalte Bilal: "Malign hypertension, som er ekstremt højt blodtryk, er som et hjerteanfald – det er en lydløs dræber. Det hurtigstrømmende blod vil løbe rundt i din krop og beskadige dit hjerte og dine nyrer. Det vil beskadige ting, det vil løbe rundt i din krop og beskadige ting, og du får måske ikke en indikation af, at det sker ... Dine øjne er åbenbart en af de første indikatorer. Jeg havde også meget hjerne-tåge."

Bilal, der er revisor, bemærkede, at hans øjne gentagne gange blev røde i ugerne før diagnosen, men han tilskrev dette og hjerne-tågen at have brugt for meget tid på sin computer og ikke tage nok pauser i løbet af dagen og komme ud i den friske luft.

Men faren fik lavet en EKG (elektrokardiogram) på hospitalet og fik gennemgået andre tests, hvorefter lægerne sagde, at hans blodtryksniveau oprindeligt var "katastrofalt højt" med 223/80 mm Hg. En sund værdi for en mand på Bilals alder er 122/74 mm Hg.

"En læge sagde: ’Vi har ikke set noget lignende på dette hospital de sidste 15 år. Sidste gang, jeg så disse målinger, var for 15 år siden.' Hun sagde: 'Jeg er nødt til straks at få dit blodtryk ned,'" tilføjede Bilal. "Hun gav mig noget, der lignede en atombombe, det var en slags pille. Den var dyb gul, og den lignede i bund og grund en atombombe."

Men Bilal blev nødt til at tilbringe natten på Hillingdon Hospital NHS FT, fordi hans blodtryksniveau var så højt, og han havde hovedpine. Han fik dog ordineret blodtryksmedicin og blev bedt om at foretage livsstilsændringer dagen efter.

Bilal fortsatte: "Jeg har ikke haft et slagtilfælde. Og bogstaveligt talt hver eneste læge, jeg har mødt siden da, bliver ved med at sige 'hvordan i alverden havde du ikke et slagtilfælde med de her tal?' Det er slagtilfælde-tal. Jeg havde en sygeplejerske, der sagde til mig, at hun hellere vil få et hjerteanfald og dø end at være lammet efter et slagtilfælde."

Bilal tilskriver sit tilfældige besøg hos Specsavers i Uxbridge, vest for London, i april som "en god og rettidig indgriben".

Slagtilfælde og hjerteanfald kan være dødeligt og kan forårsage langvarige handicap.