I en undersøgelse med mus fandt forskerne ud af, at de mus, der fulgte en diæt med 4,5% gluten, oplevede betændelse i den del af hjernen, der kaldes hypothalamus. Denne del af hjernen spiller en vigtig rolle i kroppens stofskifte, som f.eks. regulerer vores blodsukker.
"Mus er en fremragende måde at studere menneskets fysiologi på," fortalte forsker Alex Tups fra University of Otago. "Så det er meget muligt, at den samme betændelse, vi fandt hos mus, også kan forekomme hos mennesker."
Det anslås, at 20 millioner amerikanere har glutenintolerance, og omkring 1% af befolkningen lider af cøliaki, der er en alvorlig genetisk autoimmun sygdom. Den eneste kendte behandling er at undgå gluten helt.
Forskerne fandt ud af, at gluten øgede antallet af visse immunceller i hjernen, kaldet astrocytter og mikroglia. Disse celler virker på samme måde som makrofager, som er en type hvide blodlegemer, med at bekæmpe infektioner. Effekten af gluten var den samme som ved en fedtrig diæt, og når gluten blev tilføjet til en sådan diæt, steg antallet af disse celler endnu mere.
Forskerne ved ikke, hvorfor betændelsen opstår, men det ser ud til at være forbundet med en ekstrem immunrespons, som det ses ved cøliaki.
Tups pointerer dog, at denne opdagelse er meget ny, og at flere undersøgelser er nødvendige. Men det understreger, hvor kompleks glutenintolerance er, og hvor vidtrækkende sundhedsmæssige konsekvenser det kan have.
"Hvis gluten førte til betændelse i hypothalamus hos mennesker og derfor hjerneskade, kan det være skadeligt i det lange løb, såsom vægtstigning og nedsat blodsukkerregulering," fortæller han. "Hvis disse effekter er vedvarende, kan de øge risikoen for f.eks. nedsat hukommelsesfunktion, som er forbundet med forstyrret blodsukkerregulering."
Men der er også gode nyheder: Der er ingen grund til at undgå brød, hvis du ikke har problemer med at fordøje gluten.
"Vi siger ikke, at gluten er dårligt for alle," fortalte Tups.
Forskningen blev offentliggjort i Journal of Neuroendocrinology, og kilden er University of Otago.