Stor undersøgelse afslører: Så mange skridt om dagen skal du gå for at reducere risikoen for tidlig død

Sundhed

09/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Bare 4.000 skridt om dagen kan være nok til at reducere risikoen for en for tidlig død. Det viser en ny undersøgelse.

Det har længe været en endegyldig sandhed, at gåture er sunde. Der er mange sundhedsmæssige fordele for hvert ekstra skridt, du tager på din dag.

Fitness-trackere og smartphones betyder, at folk er mere fokuserede end nogensinde på at opnå de berømte 10.000 skridt om dagen, som har været et mantra gennem flere år. Men en ny undersøgelse, der er offentliggjort i European Journal of Preventive Cardiology, har sandsynliggjort, at antallet af skridt, en person skal gå hver dag for at styrke helbredet, kan være meget lavere end tidligere antaget.

Forskerne fandt ud af, at mindst 3.967 skridt om dagen hjalp en person til at begynde at reducere deres risiko for at dø af enhver årsag.

Sølle 2.337 skridt om dagen var med til at reducere risikoen for at dø af hjertesygdomme. Undersøgelsen, den største af sin art hidtil, konkluderede, at jo mere en person går, jo lavere er risikoen for en for tidlig død.

Selv hvis folk gik op til 20.000 skridt om dagen, fortsatte de mange fordele for helbredet med at stige.

Undersøgelsen fandt ud af, at risikoen for at dø af enhver årsag eller af hjerte-kar-sygdomme – sygdomme i hjertet og blodkarrene – falder betydeligt for hver ekstra 500 til 1.000 skridt, en person går.

Faktisk var 1.000 ekstra skridt om dagen forbundet med en reduktion på 15% i risikoen for at dø af enhver årsag. En forøgelse af 500 skridt om dagen var forbundet med en reduktion på 7% i forhold til at dø af hjerte-kar-sygdom.

Forskergruppen, der blev ledet af Maciej Banach, der er professor i kardiologi ved Medical University of Lodz i Polen, og adjungeret professor ved Ciccarone Centre for Prevention of Cardiovascular Disease, Johns Hopkins University School of Medicine i USA, undersøgte i alt 17 forskellige studier med information om næsten 227.000 mennesker. Disse mennesker var blevet fulgt i gennemsnit syv år.

"Vores undersøgelse bekræfter, at jo mere du går, jo bedre," fortalte professor Banach. "Vi fandt ud af, at dette gjaldt både mænd og kvinder, uanset alder, og uanset om du bor i et tempereret, subtropisk eller subpolart område i verden, eller et område med en blanding af klimaer. Desuden indikerer vores analyse, at så få som 4.000 skridt om dagen reducerer risikoen for dødsfald af enhver årsag betydeligt, og endnu færre skridt reducerer dødsfald forårsaget af hjerte-kar-sygdom."

Dr. Ibadete Bytyci, fra University Clinical Centre of Kosovo, og medforfatter af undersøgelsen, tilføjede: "Indtil nu har det ikke været klart, hvad der er det optimale antal skridt, både hvad angår grænsepunkter, hvor vi kan begynde at se sundhedsmæssige fordele, og den øvre grænse, hvis nogen, og den rolle, dette spiller i folks sundhed. Dog skal jeg understrege, at der var begrænsede data tilgængelig med skridttællinger op til 20.000 om dagen, så disse resultater skal bekræftes med en større grupper af mennesker."

Hvor mange skridt tager du om dagen?