Læge advarer: Derfor skal du ikke tisse i brusebadet

Sundhed

25/05/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Det er nok de fleste af os, der har prøvet det. Så snart der er tændt for den varme hane, så lader man vandet. Der er jo alligevel ingen der opdager det. Men er det skadeligt at tisse i badet? En læge har i hvert fald givet sit besyv med.

Det er den amerikanske urolog Dr. Alicia Jeffrey-Thomas, der er meget aktiv på sociale medier, der i en video på TikTok og Instagram, advarer mod at tisse i badet. Det kan have uheldige konsekvenser, mener hun.

For langt de fleste er det at tisse i badet bare ulækkert, men det er ikke noget, man forbinder med noget sundhedsmæssigt problematisk.

Det er dog et klart no-go, hvis du spørger Jeffrey-Thomas. Og der er faktisk en risiko forbundet med at urinere under bruseren. "Hvis du tisser, mens vandet løber, dannes der en sammenhæng i hjernen mellem lyden af ​​rindende vand og behovet for at tisse," fortæller læger i en af sine videoer.

Det kan derfor betyde, at hvis nogen tænder for en vandhane, og lyden af rindende vand når dit øre, så kan ønsket om at tømme blæren automatisk opstå.

Forskere har endnu ikke fundet en forklaring på, hvorfor det er tilfældet, men videnskabsmagasinet Spectrum har undersøgt sammenhængen, og her lyder det, at hjernen påvirkes på en måde, som kan sammenlignes med den pavlovske refleks. At vores hjerne skaber en forbindelse mellem tisse og rindende vand.

En anden og noget mere anderledes tilgang er, at det er kodet i vores biologi. Idet vores forfædre var nødt til at beskytte sig mod mange fjender for at sikre overlevelse, var det nødvendigt at efterlade så få spor som muligt. Urin ville derfor sætte spor, som kunne forhindres ved at tisse i regn eller i vand.

En sidste forklaring er en neurologisk tilgang. Vandets rislen har en afslappende effekt og stimulerer derved det parasympatiske nervesystem og forårsager derfor vandladningstrang.

Tisser du i badet?