Lad den ligge i stuen: Derfor bør du aldrig tage din telefon med på toilettet

Sundhed

21/12/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det kan faktisk være skadeligt for dit helbred at tage den med på kummen.

Først var der intet at tage med.

Så blev det bøger, aviser og tegneserier.

Men i dag er det nok telefonen, de fleste tager med sig, hvis de skal have noget at fordrive tiden med, imens de sidder på toilettet.

Måske læser du endda denne artikel, imens du træder af på naturens vegne.

NordVPN har lavet en undersøgelse blandt næsten 10.000 voksne, og her svarer hele 65 procent, at de sidder med telefonen, når de svarer naturens kald.

Faktisk er det dem i alderen 26-41 år, der sidder mest med telefonen, og den yngste gruppe (18-25 år) kommer ind på andenpladsen.

Videre bliver det bekræftet, at Spanien er landet, hvor man ofte sidder med telefonen. Her har cirka 80 procent svaret, at de bruger deres telefon til at holde sig selv beskæftiget.

Men i disse tider, hvor eksperterne taler om mulig afhængighed af vores telefoner, skal vi måske overveje at lade telefonen ligge inde i stuen, når vi går på toilettet.

Om ikke for dit mentale helbreds skyld, så for dit fysiske.

Derfor er det skidt

Det kan nemlig være direkte skadeligt for dig at tage telefonen med på toilet - og årsagen skal findes i, at vi som regel bruger betydeligt længere tid på badeværelset, hvis vi har telefonen med os.

Gastroenterolog Roshini Raj fra NYU Langone fortæller til mediet Launcher, at man helst ikke skal sidde derude i mere end en håndfuld minutter. 

"Du ønsker ikke at bruge mere end cirka 10 minutter," udtaler Roshini. 

Han forklarer videre, at man risikerer at få hæmorider og hævede vener, hvis man sidder for længe på kummen - og det er ikke noget du ønsker, da det kan være særdeles smertefuldt.

Men det ville nok ikke være lige så skadeligt for os at sidde længe på toilettet, hvis det ikke var for porcelænskålens form.

Når vi sidder på toilettet, hænger det egentlige anorektalområde lidt lavere end den del, der støttes - dine lår, forklarer Roshini.

"Alene på grund af denne position får tyngdekraften det hele til at hænge lidt, og det giver et pres på venerne."

"Så selv hvis du ikke anstrenger dig med bare sidder der og tænker på noget andet eller laver noget andet, er der et vist pres på dine vener."