Kig i kummen: 7 tegn i din afføring, der bør få dig til at søge læge

Sundhed

27/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Elvira V.

Ændringer i din afføring kan blot være et tegn på, at du skal ændre din kost, men det kan også være noget mere alvorligt.

I gennemsnit har folk afføring et sted mellem tre gange om dagen og tre gange om ugen.

Det er en nødvendig kropsfunktion for at hjælpe med at udskille ufordøjet mad og andre affaldsprodukter. Selvom dette affald kan se anderledes ud i farve og konsistens af harmløse årsager, som ændringer i kosten, kan det også signalere noget mere alvorligt. Af denne grund anbefaler eksperter, at du bør tjekke din afføring, inden du skyller den ud.

Cheryl Lythgoe, som er forstanderinde hos Benenden Health, forklarer: "Virkeligheden er, at vores toiletvaner kan give os en god indikation af vores generelle helbred." 

Og hun tilføjer: "Hvis du oplever noget, der ikke virker helt rigtigt – det kan være en ændring i farven, formen, konsistensen eller lugten af din afføring, at finde blod i din afføring eller en ændring i hyppigheden af dine toiletvaner, der varer i to uger eller mere – så søg venligst professionel hjælp. Chancerne er, at det ikke vil være noget alvorligt, men for ro i sindet og for at få den rette behandling for eventuelle problemer, er det virkelig vigtigt at efterlade frygt og forlegenhed ved døren og opsøge medicinsk rådgivning."

Her er syv ændringer i din afføring, som det er værd at tale med din læge om:

1.     Blødere afføring eller diarré, der ikke er normal for dig.

2.     Forstoppelse, der ikke er normal for dig.

3.     Behov for at gå på toilettet hyppigere eller sjældnere end normalt for dig.

4.     Blod i din afføring, som kan se rødt eller sort ud.

5.     Blødning fra din ende.

6.     Ofte følelsen af, at du skal på toilettet, selvom du lige har været der.

7.     Afføring, der ser ud som bånd eller snore.

Blødere afføring eller diarré

Ifølge NHS er det et af de vigtigste tegn på tarmkræft. Det er også et tegn på irritabel tarm-syndrom (IBS).

Men det kan også bare være et tegn på, at du har spist noget, der har forstyrret dit fordøjelsessystem, eller at du oplever en infektion som f.eks. madforgiftning. Typisk vil diarré kun vare op til tre dage, hvis det ikke skyldes noget alvorligt.

Forstoppelse

I den modsatte ende af spektret i forhold til diarré klassificeres forstoppelse som ikke at have afføring mindst tre gange om ugen, og afføringen er typisk stor, tør, hård og klumpet. Mens forstoppelse ”sjældent” skyldes en medicinsk tilstand, er det også et symptom på tarmkræft. Hyppigere årsager inkluderer ikke at indtage tilstrækkeligt med fibre, ikke drikke nok væske og bivirkninger af medicin, blandt andre. Hvis du lider af kronisk forstoppelse, og det ikke bliver bedre med behandling, bør du konsultere din læge.

Behov for at have afføring hyppigere eller sjældnere

Ligesom diarré og forstoppelse kan ændringer i behovet for at have afføring være relateret til kost, medicin eller en infektion.

Dog opføres det også af NHS som et advarselssignal på tarmkræft. En ændring i afføringsvaner generelt kan også betyde, at du har irritabel tarm-syndrom (IBS).

Blod i din afføring eller blødning fra endetarmen

Dette kan forårsage, at din afføring ser rød eller sort ud.

"En lille mængde enkeltstående blødning fra endetarmen er normalt ikke et alvorligt problem," siger NHS. Men hvis det varer i tre uger, bør du søge lægehjælp.

Hvis din afføring er rød eller sort, eller hvis du har blodig diarré, bør du ringe til alarmcentralen. Det kan være resultatet af hæmorider, anale revner, irritabel tarm-syndrom og tarmkræft.

Følelsen af, at du skal på toilettet

Hvis du føler, at du skal meget på toilettet, selv hvis du lige har været der, er et "almindeligt" tegn på tarmkræft.

Hvis det varer mere end tre uger, bør du konsultere din læge.

Det kan ledsages af andre symptomer på tarmkræft, såsom mavesmerter, oppustethed, vægttab uden forsøg på at tabe sig og at føle sig meget træt uden åbenlys grund.

Afføring, der ligner bånd

Afføring, der ligner bånd, kan være et symptom på flere problemer. Det kan blot være et tegn på en dårlig kost, der er fattig på fibre. Men ligesom de andre symptomer, kan det også signalere en infektion, irritabel tarm-syndrom (IBS) eller tarmkræft.

Kontakt altid din læge, hvis din afføring ser markant anderledes ud end vanligt.

Kilde: Express