Undgå brystkræft: Sådan tjekker du dig selv for symptomer

Sundhed

25/03/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Liam T.

Du skal følge 6 simple trin.

Der er mange forskellige typer kræft, og det er næsten umuligt at kende symptomerne på dem alle, men der er et par vigtige tegn, du selv kan få øje på.

Det skriver Ladbible

En ting du kan gøre, er at kontrollere dele af din krop som dine bryster - udseendet eller følelsen af huden på dit bryst, såsom rynker eller fordybninger, udslæt eller rødme, udflåd fra brystvorter, en knude, hævelse, ændring i brystvortens stilling eller ubehag. Føl efter knuder ved hjælp af dine fingerpuder.

Selvom en række almindelige kræftsymptomer opstår inde i din krop, hvilket gør dem svære at vurdere, hvis du ikke er læge, vil nogle være nemmere at se eller føle.

Jo tidligere du opdager noget, jo bedre er det. Selvom nye symptomer ikke nødvendigvis er et tegn på kræft, er det vigtigt at se en læge om dem, da det at opdage kræft tidligt betyder, at det er lettere at behandle.

Tjek dine bryster

Det er en god ting at være opmærksom på, hvordan dine bryster og brystområder normalt ser ud eller føles, så du kan få øje på alt, der ikke er normalt for dig.

Vær opmærksom på, at dine bryster kan se og føles anderledes afhængigt af tidspunktet på måneden.

NHS siger, at det er vigtigt regelmæssigt at tjekke dine bryster og armhuler for nye knuder eller ændringer.

Hvis du stadig har menstruation, rådede National Breast Cancer Foundation til, at du selv laver en brystundersøgelse et par dage efter din menstruation slutter.

Hvis du har været igennem overgangsalderen, så prøv at tjekke dine bryster på samme tidspunkt hver måned.

Sådan gør du det:

  1. Stil dig foran et spejl med hænderne i siden, løft dem derefter op over dit hoved og placer hænderne på dine hofter og skub lidt ind på dine hofter. I hver stilling skal du se efter ændringer i bryststørrelse eller -form og enhver ny asymmetri, knuder eller ændringer i omridset.

  2. Se derefter om din brystvorte peger i en anden retning eller er vendt indad (hvis du altid har haft omvendte brystvorter, er dette normalt for dig og ikke bekymrende).

  3. Tjek, om der er udflåd fra brystvorten eller skorper, udslæt, mørkere eller røde pletter eller andre ændringer, såsom forekomsten af cellulite, eller om huden ligner skrællen på en appelsin.

  4. Føl på hele brystområdet med dine fingerspidser, inklusive brystvævet, der strækker sig op til kravebenet og ind i armhulen. Mærk efter ændringer såsom en knude, fortykkelse eller ujævnt område.

  5. Det er lige meget præcist, hvordan du undersøger dine bryster, om det er i sektioner, eller hvis du starter fra brystvorten og arbejder udad i cirkulære bevægelser, bare at du undersøger hele området.

  6. Det kan du også gøre i badet eller mens du ligger ned.

Ikke nødvendigvis kræft

Brystforandringer kan ske af mange årsager, og det betyder ikke nødvendigvis, at du har brystkræft. Men hvis du bemærker nogen af følgende ændringer, er det en god idé at tale med en læge:

En ændring i dit brysts størrelse, kontur eller form

En ændring i udseendet eller følelsen af huden på dit bryst, såsom rynker eller fordybninger, udslæt eller rødme

En ny klump, hævelse, fortykkelse eller ujævnt område i det ene bryst eller armhulen, som ikke var der før

En udledning af væske fra en af dine brystvorter

Enhver ændring i brystvortens position, såsom at din brystvorte vender indad ind eller vender anderledes

Udslæt, skorpedannelse, skællende eller kløende hud eller rødme på eller omkring din brystvorte

Eventuelt ubehag eller smerter i det ene bryst, især hvis det er en ny smerte og ikke forsvinder