Kendt TV-læge: Disse 3 ting er førende dødsårsager hos mænd - nummer 3 er usynlig

Sundhed

17/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Fedme, inaktivitet og følelser kan alle relativt nemt opdages, men nummer tre er en snigmorder

TV-lægen Dr. Hilary Jones opfordrer mænd til at "komme over" pinligheden ved at gå til lægen for at få hjælp, når de har brug for det.

Den 69-årige praktiserende læge talte med The Mirror om de største sundhedsproblemer, mænd i øjeblikket står over for, som han hævder omfatter hjertesygdomme, kræft og mentale sundhedsproblemer.

Ledende dødsårsag

Den medicinske ekspert forklarede, at mental sundhed er blevet en stor bekymring for mænd på det seneste, hvor selvmord er den mest almindelige dødsårsag blandt mænd under 45.

"Det er chokerende, ikke sandt," proklamerede han.

"Men mænd holder på deres følelser, de taler ikke om deres følelser, som kvinder er i stand til det, og ofte lægger folk ikke mærke til, hvornår en fyr er alvorligt angst eller deprimeret, og det er noget, vi skal være mere opmærksomme på. "

Dernæst diskuterede han, hvordan hjertesygdomme er noget, læger ser meget mere af på grund af "mere inaktivitet og mere fedme".

Det er et "stort problem", indrømmer han.

Kræft spøger stadig

Og den tredje var kræft, som især for mænd er de store bekymringer testikelkræft og prostatakræft.

"Vi har ikke en rigtig god mulighed for prostatascreening i øjeblikket, selvom vi kigger på det, og vi vil blive bedre til det," har eksperten forklaret.

"Så mange mænd er tilbageholdende med at blive undersøgt for prostataproblemer. Du ved, de er flove, og mænd skal også overkomme den forlegenhed."

En stille dræber

Som vi for nylig hørte, kan prostatacancer være en 'stille dræber', da den er symptomfri i de tidlige stadier, og den eneste måde at kontrollere det på er via en blodprøve.

Sygdommen dræber 12.000 mænd i Storbritannien hvert år, så det er vigtigt at blive tjekket.

Når det kommer til testikelkræft, opfordrer Dr. Hilary mænd til at lære deres testikler at kende og tjekke dem regelmæssigt for eventuelle klumper eller forandringer.

Han forklarede, hvad folk skulle lede efter, og sagde: "Mænd skal bare vide, hvordan deres nosser føles og rapportere ændringer, der er ud over det sædvanlige.

"Det er vigtigt at vide, at den ene testikel generelt hænger lavere end den anden. De er ofte ikke lige store, og små klumper og knopper er ret almindelige og er normalt bare cyster eller væskeansamlinger.

"Men hvis noget andet ændrer sig, eller du opdager, at du har en smertefuld klump på selve testiklen, så få det tjekket ud omgående."

Svært at være testikelekspert

Hvis der overhovedet er tvivl om, hvad du føler, understreger eksperten, at du bør tage til lægen.

"Det er faktisk ret svært at undersøge pungen, medmindre du er professionel, fordi du har vener, du har sædkanalen, du har testiklen, og du har nerver og nogle gange væskeansamlinger der.

"En ormelignende hævelse er normalt en af kanalerne eller en samling af vener, som vi kalder en Varicocele.

"En testikelkræft er mere mistænkelig og ville være en veldefineret, jævn hævelse, normalt glat eller revnet hævelse på selve testiklen og ikke omkring den.

"Det ville være en del af selve testiklen. Alle de andre små cyster og åreknuder føles ormelignende og er meget mobile.

"Hvis du er i tvivl, så få det tjekket," tilføjede han.