Kan en ekstra kop kaffe om dagen hjælpe med vægttab?

Sundhed

12/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Vimal N.

En ny undersøgelse siger, at en ekstra kop kaffe om dagen kan holde vægten væk. Læs mere om, hvordan din morgenkaffe påvirker dit vægttab.

Mange af os nyder en god kop kaffe, og det viser sig nu, at en ekstra daglig kop kaffe kan hjælpe med at holde vægten nede. En nylig undersøgelse offentliggjort i The American Journal of Clinical Nutrition har afsløret, at drikke en ekstra kop usødet kaffe om dagen kan mindske risikoen for at tage på i vægt over en fireårig periode. Men pas på – at tilsætte sukker er et "no-go."

Hvad sagde forskningen?

Forskere fra Afdelingen for Ernæring ved Harvard T.H. Chan School of Public Health indsamlede data fra tre store undersøgelser og fokuserede på forholdet mellem kaffeforbrug og ændringer i kropsvægt over fireårs perioder. Deres fund viste, at en ekstra kop usødet kaffe om dagen kunne medføre et vægttab på omkring 0,12 kilogram i løbet af fire år.

Hvad sker der, hvis vi tilsætter sukker?

Og med den tilsatte sødme? Dem, der øgede deres daglige kop kaffe med en teskefuld sukker, tog omkring 0,09 kilogram på i samme periode. Det er ikke så sødt et resultat.

Det er også vigtigt at bemærke, at den ekstra kaffe hjalp mere for personer, der var overvægtige eller i den yngre aldersgruppe. Ældre mennesker fik ikke den samme fordel af den ekstra kop.

Ernæringseksperternes synspunkt

Erin Palinski-Wade, en diætist fra New Jersey, forklarede, at øge indtaget af en varm drik med få eller ingen kalorier kan forbedre kropsvægten, fordi det øgede væskeindtag kan øge mæthedsfornemmelsen og dermed føre til et lavere samlet kalorieindtag i løbet af dagen. Dog advarer hun om, at tilsætning af sukker til kaffen kan neutralisere fordelene ved vægttab, da sukker kan tilføre ekstra kalorier uden at give samme mæthedsfornemmelse.

Kim Kulp, en registreret diætist-nutrition i San Francisco, påpegede, at undersøgelsen viste en sammenhæng mellem sukker i kaffen og langsigtet vægtøgning, men det betyder ikke nødvendigvis, at en teskefuld sukker i kaffen forårsager vægtstigning.

Derfor er det vigtigt at overveje, om folk, der tilføjer sukker til kaffen, også spiser mere sukker på andre måder i løbet af dagen, hvilket kan påvirke vægt og sundhed. Så hvis du elsker din kaffe, kan det være en god idé at holde den usødet for at få det meste ud af dens potentielle vægttabseffekter.