Hvis Dronningen kan, kan du også: 10 råd til rygestop

Sundhed

18/06/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Kathrine Frich

Dronningen er stoppet med at ryge. Hvis du føler dig inspireret kan du få 10 råd her.

For de fleste mennesker, der bruger tobak, kan tobakstrang eller rygetrang være stærk. Men det er muligt at stoppe.

Det har Dronning Magrethe bevist. Den 83-årige dronning har ellers røget, siden hun var 17 år.

Hvis du føler sig inspireret er her samlet 10 tips til at stoppe med at ryge.

Når du føler en trang til at bruge tobak, skal du huske på, at selvom trangen kan være stærk, vil det sandsynligvis gå over inden for 5 til 10 minutter, uanset om du ryger en cigaret. Hver gang du modstår en trang til tobak, er du et skridt tættere på at stoppe med at bruge tobak for altid.

Det skriver mayoclinic.org

1. Prøv nikotinerstatningsterapi

Du kan tage til din læge og få hjælp til at starte op i nikotinerstatningsterapi.

Valgmulighederne omfatter: Receptpligtig nikotin i en næsespray eller inhalator Nikotinplastre, tyggegummi og sugetabletter kan du købe uden recept.

Korttidsvirkende nikotinerstatningsterapier - såsom nikotintyggegummi, sugetabletter, næsespray eller inhalatorer - kan hjælpe dig med at overvinde intense trang.

Disse korttidsvirkende terapier er sædvanligvis sikre at bruge sammen med langtidsvirkende nikotinplastre eller et af de ikke-nikotinholdige rygestoffer.

Elektroniske cigaretter (e-cigaretter) har haft stor interesse på det seneste som en erstatning for at ryge traditionelle cigaretter. Men e-cigaretter har ikke vist sig at være sikrere eller mere effektive end nikotin-erstatningsmedicin til at hjælpe folk med at holde op med at ryge.

2. Undgå triggere

Tobakstrang vil sandsynligvis være stærkest på de steder, hvor du oftest røg eller tyggede tobak, såsom til fester eller barer, eller på tidspunkter, hvor du følte dig stresset eller drak en kop kaffe.

Find ud af hvad der trigger dig og hav en plan for at undgå dem eller komme igennem dem uden at bruge tobak.

Forbered dig ikke på et rygetilbagefald. Hvis du plejer at ryge, mens du f.eks. talte i telefon, skal du have en kuglepen og et papir i nærheden for at holde dig beskæftiget med at krible i stedet for at ryge.

3. Forsinkelse

Hvis du føler, at du vil give efter for din tobakstrang, så fortæl dig selv, at du først skal vente 10 minutter mere.

Så gør noget for at distrahere dig selv i den tid. Prøv at gå til en offentlig røgfri zone.

Disse enkle tricks kan være nok til at flytte dig forbi din tobakstrang.

4. Tyg på det

Giv din mund noget at gøre for at modstå en trang til tobak.

Tyg på sukkerfrit tyggegummi eller bolcher. Eller spis nogle rå gulerødder, nødder eller solsikkekerner - noget knasende og velsmagende.

5. Tag ikke 'kun én'

Du kan blive fristet til kun at tage én cigaret for at tilfredsstille en tobakslyst.

Men du skal ikke narre ikke dig selv til at tro, at du kan stoppe der.

Oftere end ikke, fører kun én til én mere. Og du kan ende med at være ryger igen.

6. Vær fysisk

Fysisk aktivitet kan hjælpe dig med at distrahere dig fra tobakstrang. Selv korte udbrud af aktivitet - såsom at løbe op og ned ad trapperne et par gange - kan få en tobakslyst til at forsvinde.

Kom ud at gå en tur eller jogge. Hvis du er hjemme eller på kontoret, så prøv squats, dybe knæbøjninger, pushups, løb på stedet eller gå op og ned ad en trappe.

Hvis du ikke kan lide fysisk aktivitet, så prøv syning, træarbejde eller skriv i en dagbog. Eller lav pligter til distraktion, såsom rengøring eller arkivering af papirer.

7. Prøv afspændingsteknikker

Rygning kan have været din måde at håndtere stress på. At kæmpe tilbage mod en tobakstrang kan i sig selv være stressende. Tag kanten af ​​stress ved at prøve måder at slappe af på, såsom dyb vejrtrækning, muskelafspænding, yoga, visualisering, massage eller at lytte til beroligende musik.

8. Ring efter forstærkninger

Kom i kontakt med et familiemedlem, en ven eller et støttegruppemedlem for at få hjælp i din indsats for at modstå en trang til tobak.

Tal i telefonen, gå en tur, del et par grin, eller mødes for at tale og støtte hinanden.

Rådgivning kan også være nyttig. Stoplinien er en rygestoprådgivning med nummeret 80 31 31 31, som alle kan ringe til og få svar på alle typer spørgsmål om rygning og rygestop

9. Gå online for at få support

Deltag i et online rygestopprogram. Eller læs en anden der er stoppets blog og skriv opmuntrende tanker til en anden, der måske har at gøre med tobakstrang.

Lær af, hvordan andre har håndteret deres trang til tobak.

10. Mind dig selv om fordelene

Skriv ned eller sig højt, hvorfor du ønsker at holde op med at ryge og modstå tobakstrang.

Disse årsager kan omfatte:

  • Har det bedre

  • At blive sundere

  • Spar dine kære fra passiv rygning

  • Spare penge

Husk, at det altid er bedre at prøve noget for at overvinde trangen til at bruge tobak end at gøre ingenting. Og hver gang du modstår en trang til tobak, er du et skridt tættere på at være tobaksfri.