Hold øje med disse 6 kropsdele, hvis du er over 50 år

Sundhed

14/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Mathias Hildebrand Torp

Er du i livets anden halvleg kan du med god grund pleje og passe disse dele af din krop for et bedre liv

Der jokes tit med, at folk over 30 ikke kan vågne uden at have ondt et nyt sted.

Men når man krydser det halve århundrede er der god grund til at være lidt ekstra obs på disse seks områder af kroppen

Øjnene

Det er måske mere undtagelsen end reglen, at folk over 50 bruger briller. Men bare fordi man bruger briller behøver man ikke neglisere øjnenes helbred.

Et regelmæssigt tjek af sjælens vinduer kan opdage sygdomme tidligt og er relativt lette at vedligeholde.

Ifølge øjenlæge Alice C. Lorch er det ting som Omega-3 tilskud, kvitte rygning og vitaminpiller der kan hurtigt kan have en positiv effekt på øjets velvære

Tænder og gummer

I gamle dage var det ikke unormalt, at man med alderen skulle skifte til et gebis. Det er dog ikke helt så almindeligt længere, hvor flere og flere ældre beholder deres egne tænder.

Men denne udvikling sætter også ekstra krav til mundhygiejne og pleje.

At være ekstra grundig med tandbørsten er derfor en nødvendighed. Blandt andet fordi mange oplever at producere mindre spyt jo ældre de bliver, hvilket kan have en negativ effekt fortæller Matt Messina, der er talsperson for den amerikanske tandlæge forening

Fødder

Det er svært at undgå, at fødderne efter et langt liv ender med at have taget mange skridt. Det er derfor også vigtigt, at de plejes ordentligt, når smerterne melder sig. Især fordi problemer med fødderne ofte kan føre til smerte i knæ, ryg og hofter som følgevirkning.

Fødder er nemlig designet til græs og slet ikke til det hårde underlag vi går på til dagligt. Det er derfor ikke mærkværdigt, at de ender med at opleve en del slitage i årenes løb.

En måde at hjælpe fødderne på vej er gennem brug af fodformede sko.

Bækkenet

Selvom man kunne være tilbøjelig til at tro, at dette råd kun gjaldt for kvinder, så er det bestemt ikke sådan. Muskulaturen omkring bækkenet er ansvarlig for både blære og tarmsystem. Et svækket bækken kan være årsagen til at man har problemer med inkontinens.

Den bedste måde at holde systemet velsmurt på er gennem fysisk aktivitet, gerne hvor man styrker det nederste af overkroppen

Knæ og hofter

Det er måske de mest klassiske eksempler på, hvor alderen trykker i skelettet. Årsagen til dette findes i den simple grund, at de er bærende led, der dermed udsættes for en del slid. Især hos folk, der er meget fysisk aktive.

Når de så oplever en masse belastning er disse områder også mere sårbare overfor inflammation. Hvilket kroppen har sværere ved at bekæmpe des mere man vejer.

Ørene

Det betyder ikke nødvendigvis, at du skal have høreapparat, bare fordi du er krydset de 50, men du skal måske være mere opmærksom på problemer med hørelsen. Det er nemlig sådan at dårlig hørelse forbindes med øget risiko for demens, depression og fald.

De fleste oplever, at hørelse først fejler når de er tilstede et sted med meget baggrundsstøj, som f.eks. fodboldkampe. Men fra de oplever en svækket hørelse til de søger hjælp går der ofte op mod syv år. Så bed om et tjek næste gang du skal forbi lægen.

Kilde: AARP