Har du en sød tand? Så er du i højere risiko for at udvikle disse sygdomme, viser ny undersøgelse

Sundhed

14/10/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Mennesker med en præference for slik har en højere risiko for at udvikle depression, diabetes og få et slagtilfælde, ifølge ny forskning fra University of Surrey.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Følgende er skrevet af Peter Roepstorff sygeplejerske og klinisk diætist

Undersøgelsen, der blev offentliggjort i Journal of Translational Medicine, tog anonymiserede oplysninger om fødevarepræferencerne hos 180.000 frivillige i UK Biobank og brugte kunstig intelligens til at gruppere dem i tre generelle profiler: 

  1. Sundhedsbevidst: foretrækker frugt og grøntsager frem for animalske og søde fødevarer. 

  1. Altædende: Kan lide de fleste fødevarer, herunder kød, fisk og nogle grøntsager, samt slik og desserter. 

  1. Sød tand: Foretrækker søde fødevarer og sukkerholdige drikkevarer og er mindre interesseret i sundere muligheder som frugt og grøntsager. 

Surrey-holdet kiggede på UK Biobank-data om blodprøver, hvor 2.923 proteiner og 168 metabolitter var blevet målt for at se, hvordan disse niveauer ændrede sig i hver gruppe. 

Proteiner er kroppens arbejdsheste og gør alt fra at bekæmpe infektioner til muskelsammentrækninger og tænkning. Metabolitter er små molekyler, der produceres under fordøjelsen og andre kemiske processer i kroppen, og de kan fortælle os meget om, hvor godt vores krop fungerer.

Ved at sammenligne disse blodbaserede proteiner og metabolitter kunne forskerne få et klarere billede af de biologiske forskelle mellem grupperne. 

Gruppen "søde tænder" er 31 procent mere tilbøjelige til at have depression

Professor Nophar Geifman, seniorforfatter af undersøgelsen og professor i sundhed og biomedicinsk informatik ved University of Surrey, sagde: 

"De fødevarer, du kan lide eller ikke kan lide, ser ud til at være direkte forbundet med dit helbred. Hvis dine yndlingsfødevarer er kager, slik og sukkerholdige drikkevarer, tyder vores undersøgelses resultater på, at dette kan have negative virkninger på dit helbred. Vi fandt ud af, at gruppen med søde tænder er 31 procent mere tilbøjelige til at have depression. Vi fandt også, at sød tand-gruppen havde højere forekomst af diabetes såvel som vaskulære hjertesygdomme sammenlignet med de to andre grupper. 

Det er vigtigt, at vi ved at bruge datadrevne metoder til kunstig intelligens var i stand til at identificere grupper af mennesker, der er defineret af deres madpræferencer, og disse grupper er meningsfulde, fordi de er forbundet med sundhedsresultater såvel som biologiske markører. 

Forarbejdet sukker er en nøglefaktor i kosten for mange, og disse resultater er endnu et bevis på, at vi som samfund bør gøre alt, hvad vi kan, for at tænke os om, før vi spiser, og understrege, at ingen ønsker at fortælle folk, hvad de skal gøre, vores job er bare at informere folk." 

Danskerne har det højeste slikforbrug i verden

 Danskere elsker slik og køber i gennemsnit ca. 7 kilo om året, hvilket giver Danmark et verdensmesterskab i slikforbrug. Oveni dette køber vi ca. 6 kilo chokolade. Danskere er også vilde med søde drikke som sodavand og især saftevand, hvor vi har en usund andenplads. Det viser forbrugstal fra detailhandlen. 

Navnlig slik, chokolade, kager og sukkersødede drikke bidrager til danskernes høje indtag af nydelsesmidler. Derfor er der grund til at have særligt fokus på disse mad- og drikkevarer i sundheds og klimaoplysningen. NyDe kan med fordel erstattes af sunde og klimavenlige fødevarer som frugt og grønt, fuldkornsprodukter, nødder, vand, mælk, te og kaffe. 

Tidsskrift referencer

Hana F. Navratilova, Anthony D. Whetton, Nophar Geifman: Kunstig intelligens-drevet definition af fødevarepræferenceendotyper hos UK Biobank-frivillige er forbundet med karakteristiske sundhedsresultater og blodbaserede metabolomiske og proteomiske profiler. Tidsskrift for translationel medicin, 2024; 22 (1) DOI: 10.1186/s12967-024-05663-0 

Having a sweet tooth is linked to higher risk of depression, diabetes, and stroke, study finds | ScienceDaily 

danskerne-har-det-hoejeste-slikforbrug-i-verden-geografisk-orientering-marts-2022.pdf (dtu.dk)