Ny forskning viser: Yoghurt med honning er godt for fordøjelsessundheden

Mad og drikke

14/10/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Så behøver man ikke have dårlig samvittighed over at søde sin morgenmad!

Følgende er skrevet af Peter Roepstorff, sygeplejerske og klinisk diætist.

Hvis du nyder en skål almindelig yoghurt om morgenen, er tilføjelse af en skefuld honning en lækker måde at søde din yndlingsmorgenmad på.

Det understøtter også de probiotiske kulturer i det populære fermenterede mejeriprodukt, ifølge to nye undersøgelser fra University of Illinois. 

"Vi var interesserede i den kulinariske kombination af yoghurt og honning, som er almindelig i middelhavskosten, og hvordan det påvirker mave-tarm-mikrobiomet," sagde Hannah Holscher, lektor ved Institut for Fødevarevidenskab og Human Ernæring, en del af College of Agricultural, Consumer and Environmental Sciences i Illinois. Hun er medforfatter på de to undersøgelser, som begge er publiceret i The Journal of Nutrition.

Yoghurts velkendte virkning

Græsk yoghurt og anden yoghurt indeholder probiotiske stammer såsom Bifidobacterium animalis ud over konventionelle yoghurtstarterkulturer.

Forbrug af visse probiotika kan fremme fordøjelsessundheden og regelmæssig afføring, og det kan have en positiv effekt på humør og kognition. 

"Enzymerne i vores mund, mave og tarme hjælper med fordøjelsen og letter optagelsen af næringsstoffer, men de reducerer også mikrobernes levedygtighed. Det er fantastisk, når det er patogener, men ikke nødvendigvis, når det kommer til gavnlige bakterier," sagde Holscher. "Vi ønskede at se, om honning kunne hjælpe probiotiske bakterier med at overleve i tarmen."

Sådan gjorde forskerne

I det første studie gennemførte forskerne et laboratorieforsøg, hvor de testede effekten af fire forskellige slags honning (lucerne, boghvede, kløver og appelsinblomst) på levedygtigheden af B. animalis i yoghurt gennem simulerede fordøjelsesprocesser. De dyrkede mikrober i petriskåle med opløsninger, der efterlignede sammensætningen af spyt, mavesyre, tarmgalde og enzymer. 

For spyt og mavevæsker var der ingen forskelle i B. animalis-overlevelse mellem nogen af honningsorterne og kontrolbehandlinger af yoghurt blandet med sukker eller vand. Yoghurt med honning - især kløversorten - hjalp dog med at understøtte overlevelsen af probiotika i tarmfasen af fordøjelsen. 

Dernæst ønskede forskerne at teste deres resultater i et klinisk studie. De rekrutterede 66 raske voksne og bad dem om at indtage to forskellige ting i to uger hver - yoghurt med kløverhonning og pasteuriseret, varmebehandlet yoghurt.

Deltagerne gav afføringsprøver og information om deres afføring. De udfyldte også spørgeskemaer og udførte opgaver, der evaluerede deres humør, kognition og generelle velbefindende. 

"Vores resultater viste, at honning med yoghurt understøttede overlevelsen af yoghurtens probiotiske bakterier i tarmen, så laboratorieundersøgelsesresultaterne oversatte til anvendelse i den virkelige verden hos mennesker," udtalte Holscher.

Der var dog ingen ændringer i tarmtransittid, afføringsfrekvens eller nogen af humør- og kognitionsmålene. Holscher sagde, at dette sandsynligvis skyldes, at deltagerne allerede var raske voksne med regelmæssig afføring, så der var ikke meget plads til forbedring. 

Alt med måde

Forskerne gennemførte også en mindre opfølgningsundersøgelse med 36 deltagere, der indtog en tredje fødevare, yoghurt med sukker.

Da forskerne sammenlignede resultaterne af alle tre tilstande, bevarede kombinationen af yoghurt med honning mest probiotika, men der var ingen effekter på sundhedsforanstaltningerne. 

"Vi fandt ud af, at en spiseskefuld honning i en portion yoghurt hjælper med at understøtte probiotisk overlevelse. Vi skal dog huske på, at honning er tilsat sukker, og de fleste skal være opmærksomme på mængden af sukker i deres kost for at opretholde en sund kropsvægt," sagde hun. "Men at tilføje en lille smule honning til usødet yoghurt er en passende mængde.  

Du kan også tilføje toppings til din yoghurt og understøtte tarmsundheden og mikrobiomet ved at få flere fibre i din kost. For eksempel kan du tilføje bær og frø eller nødder og dryppe lidt honning ovenpå. 

Du kan læse mere om undersøgelsen her: Honey added to yogurt supports probiotic cultures for digestive health | ScienceDaily