Er den hyppigste dødsårsag i Danmark - men 200.000 ved ikke, de lider af det

Sundhed

14/11/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Alle opfordres til at blive tjekket d. 15. november i anledning af Lungedagen.

200.000 danskere går rundt med uopdaget KOL, og det kan give alvorlige sygdomsforløb og påvirke livskvaliteten. Derfor sætter Lungeforeningen og PensionDanmark igen i år fokus på KOL i anledning af Lungedag onsdag d. 15. november. Håbet er, at endnu flere får diagnosticeret KOL tidligt og kan få den rette behandling.

Åndenød og pibende vejrtrækning? Det er sæson for influenza og forkølelse, og derfor kan symptomerne på KOL måske tilsidesættes.

Men få målt din lungefunktion – det er budskabet til dette års Lungedag onsdag d. 15. november, hvor Lungeforeningen og PensionDanmark igen i år sætter fokus på KOL med kampagnen, Pust nu - Hiv, Host, Hvæs.

Koster flere tusinde liv

Man regner med, at godt 400.000 danskere har KOL, men at kun ca. halvdelen ved det. Samtidigt er KOL den hyppigste dødsårsag i Danmark.

I 2021 kostede sygdommen mere end 3570 danskere livet svarende til 6 procent af alle dødsfald. Derfor er det afgørende, at man kender symptomerne, som er åndenød, pibende vejrtrækning, hoste, samt at man bliver hurtigt forpustet.

”Jo tidligere man opdager KOL, desto større chance for at man kan undgå at blive alvorligt syg og få svære symptomer. Derfor er det afgørende at få målt sin lungefunktion – særligt hvis du oplever symptomer. Mange tror ikke, det er muligt at behandle KOL, men vi kan faktisk gøre meget for at mindske symptomerne med den rette medicinske behandling, rygestop, motion og kostændringer," siger Ann Leistiko, direktør i Lungeforeningen.

Lægger turen forbi virksomheder

Ved sidste års Lungedag besøgte PensionDanmark en række virksomheder for at foretage lungefunktionsmåling blandt medlemmerne. Godt en tredjedel af PensionDanmarks medlemmer, som blev undersøgt, blev sendt til lægen til eftertjek af lungefunktionen. På landsplan var det 20 procent.

Det indikerer, at PensionDanmarks medlemmer udgør en vigtig gruppe, fortæller Flemming Tovdal Schmidt, direktør for Kunder, Kundeservice og IT i PensionDanmark:

”KOL sætter i høj grad en dæmper på ens muligheder i tilværelsen og påvirker sundhed og livskvalitet. Her viste resultaterne fra sidste års Lungedag, at vores medlemmer ser ud til at have nedsat lungefunktion i højere grad end landsgennemsnittet. Derfor er Lungedagen en vigtig anledning til at gøre opmærksom på symptomer ved KOL. Vi ønsker at bidrage til, at vores medlemmer kan se frem til en alderdom, hvor de stadig har mange gode, aktive år, og derfor vil vi også foretage endnu flere målinger blandt vores medlemmer i år.”

I år lægger PensionDanmark vejen forbi virksomheder i Jylland for at foretage lungefunktionsmålinger, og PensionDanmark rækker derudover ud til dets medlemmer og gør opmærksom på øvrige teststeder.

Sidste år fik over 1500 danskere målt deres lungefunktion til den årlige Lungedag. I år kan man få testet sin lungefunktion på apoteker og sundhedshuse mere end 60 steder i hele landet.

Se, hvor du kan få målt din lungefunktion her.