Drikker du grøn te? Dette sker der med din krop, hvis du drikker det hver dag

Sundhed

19/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Der er et videnskabeligt bevis for de mange sundhedsmæssige fordele, der er ved grøn te. Men det er ikke kun godt, der er også bivirkninger af denne drik.

Grøn te bliver ofte hyldet som udelukkende sundt. Men er det virkelig sandt? Og hvad sker der med dig og sin krop, hvis du begynder at drikke 'helsedrikken' hver eneste dag?

Der er ingen tvivl om, at denne naturlige varme drik er blevet populær over hele verden på grund af dens medicinske egenskaber. Flere har skiftet kaffen ud med den grønne te.

Selvom teen ikke er skal drikkes som en primær behandling for sygdomme, så støtter ny forskning dens sundhedsegenskaber.

Ingen gæring

I modsætning til andre typer te gennemgår grøn te ikke nogen gæringsproces. Resultatet er, at den beholder alle sine antioxidanter og polyfenoler.

Af denne grund fremmer et øget indtag af grøn te velvære og hjælper med at forebygge kroniske sygdomme.

De fordele, du kan opleve ved at drikke grøn te hver dag, er offentliggjort i tidsskriftet Chinese Medicine. Ifølge de oplysninger kan den grønne drik forebygge flere forskellige sygdomme.

Mange af dens medicinske egenskaber tilskrives dens indhold af katekin, især epigallocatechin-3-gallat.

Derudover fremhæver samme tidsskrift, at teen er en kilde til:

  • Proteiner

  • Aminosyrer

  • Kulhydrater

  • Mineraler og sporstoffer som calcium, magnesium, krom, mangan, jern, kobber og zink, blandt andet

  • Spormængder af lipider: Linolsyre og α-linolensyre

  • Steroler: Stigmasterol

  • Vitaminer B, C og E

De mange indholdsstoffer gør, at det ikke er overraskende, at teen betragtes som et godt supplement til at forbedre kvaliteten af din kost.

Et suplement, ikke en erstatning

Det er dog vigtigt at afklare, at det ikke er en erstatning for medicinske behandlinger og teen har ikke nogen "mirakuløse" egenskaber. Du bør kun tilføje det til din i forvejen velafbalancerede kost som et supplement.

Teen kan aldrig træde i stedet for et besøg hos lægen. Og husk, at din læge i den forbindelse godt må vide, at du drikker grøn te dagligt, det kan nemlig interagere med visse typer medicin.

Dagligt indtag af grøn te kan hjælpe med mange forskellige ting. F.eks. vægttab. Den høje koncentration af polyfenoler i grøn te er forbundet med dens evne til at forbedre stofskiftet og reducere kropsvægt.

Disse antioxidanter øger energiforbruget og forhindrer kroppen i at lagre kalorier som fedt. For at få denne effekt skal du dog følge en sund kost og udføre fysisk aktivitet.

Antioxidanterne i teen kan også hjælpe med at kontrollere dit blodsukker. Det kan hjælpe til at forhindre type 2-diabetes. At drikke te hver eneste dag efter måltider forhindrer også insulinstigninger og lagring af sukker i fedt.

En lille kop af te hver eneste kan også reducere risikoen for forskellige typer hjerte-kar-sygdomme, såsom ophobning af kolesterol og kredsløbsforstyrrelser.

Ifølge forskning offentliggjort i Current Medicinal Chemistry kan dets antioxidanter, især katekiner, reducere risikoen for blodpropper, reducere tilstopning af arterierne og hjælpe med at forhindre opbygning af lipider i blodet.

Som følge heraf er forbruget af denne drik også forbundet med en lavere risiko for tilstande som hjerteanfald og slagtilfælde.

Men listen er slet ikke slut endnu.

Kan hjælpe din hukommelse

Teen kan også forhindre celledegeneration. De stimulerer neuronernes aktivitet.

Ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet Molecules kan grøn te hjælpe med at forebygge og behandle neurodegenerative sygdomme, såsom kognitiv dysfunktion og hukommelsestab.

Du kan altså drikke te til at blive bedre til at huske.

Der er også positive virkninger i forholdet til nyresten, ligesom det er godt mod huller i tænderne. Døjer du også med ledsmerter, kan det være fordelagtigt at drikke te, hver eneste dag. Teen kan hæmme inflammatoriske allergiske reaktioner. 

Døjer du med influenza, så er det også grøn te, du skal have fat i. Drik så en kop om dagen i influenzasæsoner. Takket være det høje naturlige indhold af catechiner i grøn te kan Camellia sinensis være det terapeutiske svar på forebyggelse og behandling af influenza A, skrives der her.

Form eget af det gode

Får du for meget grøn te, kan der være bivirkninger. Vær derfor opmærksom på:

Hovedpine, nervøsitet, diarré, søvnbesvær, irritabilitet, øger puls og svimmelhed.

Eksperter anbefaler, at gravide og ammende mennesker undgår at drikke grøn te. Det kan nemlig have negative effekter for barnet.

Patienter med forhøjet blodtryk, anæmi og fordøjelsesproblemer bør også undgå at drikke grøn te, eller gøre det under lægeligt tilsyn.