Drik ikke kaffe på tom mave: Her er grundene

Sundhed

29/11/2022

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Elsker du at starte morgenen ud med en kop sort kaffe? Det kan være en dejligt morgenritual, men du bør overveje, den vane, for det kan have konsekvenser for din sundhed.

Der findes virkelig mange mennesker, der elsker at drikke kaffe om morgenen. Mange gør det også som det allerførste, når de står op, men hvis du gør det, skal du overveje at ændre dine morgenvaner 

For der er nogle sundhedsmæssige risici ved det, når du drikker sort kaffe som det første efter en forstyrret nattesøvn.

Forskningen har talt

Den hyggelige morgenrutine med en kop kaffe på tom mave sætter forskning nu advarsel op for. For University of Bath har lavet en undersøgelse, der påviser at sammenhæng mellem forstyrret søvn og kaffeindtag og kan forringe glukosetolerance og insulinfølsomhed hos raske voksne.

Undersøgelsen blev lavet ud fra tre grupper mennesker i samme alder, der fik mere eller mindre sammenhængende søvn og som det første når de vågnede fik tilbudt forskellige drikkevarer.

De, der fik sort kaffe som det første, havde en cirka 50% større blodsukker reaktion på den efterfølgende sukkerholdige drik.

Kaffe har konsekvenser

De langsigtede konsekvenser af at drikke kaffe på tom mave efter en forstyrret nattesøvn kan derfor være diabetes, fordi nedsat metabolisme, der er betegnelse for kroppens omsætning af mad og drikke til stoffer, den har brug for, er risikofaktor for udvikling af diabetes, men en tydelig konklusion på dette kræver, ifølge folkene bag undersøgelsen, yderligere undersøgelser.

Men ud over at påvirke blodsukkerreaktionen som nævnt ovenfor, har kaffe også den konsekvens, at det kan føre til øget syre i maven, der kan give oppustethed og opkastning. For at forebygge dette, kan det hjælpe, at du spiser noget mad, inden du indtager den første kop kaffe. 

Nyd kaffen til morgenmaden

Det kan virke helt forkert at ændre på morgenvaner, især når den indebærer at vågne med en god kop kaffe. Men et alternativ kunne i stedet være at drikke et stort glas vand som det første, når du vågner og så i stedet gemmer kaffen til din morgenmad.