Disse symptomer på forhøjet kolesterol kan du spotte i dine ben

Sundhed

24/05/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Det vurderes, at omkring 2 millioner danskere lider af det.

Hyperkolesterolæmi, eller forhøjet kolesterol, er en potentielt dødelig tilstand karakteriseret ved et overskud af et fedtstof kendt som kolesterol i dit blod.

Selvom det måske ikke i første omgang forårsager problemer, kan det over tid øge din risiko for alvorlige helbredskomplikationer - herunder hjerteanfald og slagtilfælde.

Ophobningen af ​​kolesterol kan blokere arterierne, hvilket forhindrer korrekt blodgennemstrømning. Dette udgør en betydelig trussel for hjerte-kar-sygdomme, som kræver næsten 18 millioner liv på verdensplan hvert år.

Alene i Danmark er der, ifølge sundhed.dk, omkring 2 millioner mennesker, der har forhøjet kolesterol.

Svært at bemærke

Den mest bekymrende faktor er, at forhøjet kolesterol ofte ikke giver nogen symptomer; derfor går det ofte udiagnosticeret. De fleste mennesker opdager først, at de har et højt kolesteroltal efter at have oplevet en medicinsk nødsituation relateret til det, eller hvis deres læge udfører tests.

"Højt kolesterol giver normalt ikke symptomer. Du kan kun finde ud af det, hvis du har det fra en blodprøve," lyder det fra National Health Service (NHS), som er det britiske svar på Sundhedsstyrelsen.

Der er dog visse alarmerende tegn, der kan være afgørende, hvis de opdages tidligt. Et sådant tegn er begyndelsen af ​​en tilstand kendt som perifær arteriesygdom (PAD).

Hvad er PAD?

Perifær arteriesygdom (PAD) er en almindelig tilstand, hvor fedtaflejringer i arterierne begrænser blodgennemstrømningen til benmusklerne, ifølge NHS retningslinjer.

Selvom PAD ikke altid viser symptomer, kan det forårsage mærkbare tegn i benene.

Ifølge National Health Service udvikler symptomerne på PAD sig ofte langsomt over tid. Hvis dine symptomer udvikler sig hurtigt, eller pludselig bliver værre, kan det være et tegn på et alvorligt problem, der kræver øjeblikkelig behandling.

Vær opmærksom på disse signaler

Blandt disse symptomer er smerter, når man går, mest udbredt.

Ifølge NHS aftager denne smerte normalt efter at have hvilet i et par minutter. Ubehaget kan variere fra mildt til alvorligt og aftager typisk efter at have hvilet benene i et par minutter.

Begge ben er ofte påvirket på samme tid, selvom smerterne kan være værre i det ene ben.

Yderligere symptomer på PAD kan omfatte skinnende hud og erektil dysfunktion. At have PAD øger også risikoen for koronar hjertesygdom.

Hvis du er bekymret for dit kolesteroltal, anbefales det at konsultere din læge.

Kilde: Express