Det fortæller nyt COVID-studie om coronepidemiens følger i hjernen hos særlig ældre

Sundhed

18/11/23 | 05:17

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Ny forskning har fundet en sammenhæng mellem coronapandemien og vedvarende kognitiv tilbagegang, der især påvirker personer over 50 år.

Forskere i London og Exeter identificerede en forbindelse mellem coronapandemien og vedvarende kognitiv tilbagegang.

Undersøgelsen, offentliggjort i tidsskriftet The Lancet Healthy Longevity, omfattede mere end 3.000 personer i alderen 50 til 90 år, og alle deltagere boede i Storbritannien.

Forskerne foretog computeriserede hjernefunktionstest fra deltagerne og testede korttidshukommelsen såvel som evnen til at udføre komplekse opgaver.

Ved at analysere resultaterne fandt de, at kognitiv tilbagegang accelererede betydeligt det første år af pandemien, hvor de fandt en 50 procent ændring i hastigheden af tilbagegang på tværs af studiegruppen. Tallet var højere hos dem, der allerede havde mild kognitiv tilbagegang før pandemien.

Dette fortsatte ind i det andet år af pandemien, hvilket antyder en påvirkning ud over de første 12 måneder af nedlukninger. Ifølge forskerne er denne vedvarende påvirkning særlig relevant for den løbende folkesundhed og offentlige politikker.

Undersøgelsen fandt, at kognitiv tilbagegang synes at være blevet forværret af flere faktorer under Covid-pandemien. Dette inkluderer øget ensomhed og depression samt fald i motion og øget alkoholforbrug.

Tidligere forskning har vist, at fysisk aktivitet, behandling af eksisterende depression, tilbagevending i samfundet og genoprette forbindelsen til mennesker er vigtige måder at reducere risikoen for demens og opretholde hjernesundheden.

Professor Anne Corbett fra University of Exeter fortalte: "Vores resultater tyder på, at nedlukninger og andre restriktioner, vi oplevede under pandemien, har haft en reel vedvarende indvirkning på hjernesundheden hos mennesker på 50 år eller derover, selv efter at nedlukningerne er ophørt."

Og hun tilføjede: "Det rejser det vigtige spørgsmål, om folk potentielt er i større risiko for kognitiv tilbagegang, der kan føre til demens. Det er nu vigtigere end nogensinde at sikre, at vi støtter mennesker med tidlig kognitiv tilbagegang, især fordi der er ting, de kan gøre for at reducere risikoen for demens senere."

Hun rundede af med at sige: "Hvis du er bekymret for din hukommelse, er det bedste, du kan gøre, at lave en aftale med din læge og få en vurdering."

Kilde. DailyRecord.