Professor forklarer, om du skal være bekymret for de nye coronavarianter

Sundhed

12/11/23 | 11:25

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

De to nye Covid-stammer ser ud til at være mere smitsomme sammenlignet med tidligere Omikron-varianter.

Der er blevet slået alarm omkring nye Covid-varianter, der cirkulerer rundt i verden. Express.co.uk talte med en professor om, hvor bekymrede vi skal være over disse stammer, kendt som HV.1 og JN.1.

HV.1 er en Omikron-afkom, der ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC), det amerikanske sundhedsstyrelsen, er blevet den mest dominerende gren i USA.

Dr. Chris Papadopoulos, professor i folkesundhed ved University of Bedfordshire, forklarede, at HV.1 synes at være "mere smitsom", men det har dog ikke vist evnen til at undgå vaccinebeskyttelse eller forårsage mere alvorlig sygdom.

Den anden nye variant, JN.1, er for nylig blevet fundet i Storbritannien, USA, Island, Portugal og Spanien. Grenen er en efterkommer af Pirola-varianten og er blevet beskrevet som meget mere immundeforladende end dens "forældre".

Mens CDC-embedsmænd forklarede, at de stadig "lærer" om JN.1, ser det ud til at bære mutationer, der muligvis kan hjælpe det med at undgå opdagelse af immunsystemet ifølge Dr. Papadopoulos: "Fremkomsten af HV.1- og JN.1-varianterne, der kan betragtes som Omikron-variantens 'børnebørn', er en påmindelse om om både Covid's udviklende karakter og vores nødvendighed af at forblive årvågne."

Og han tilføjede: "Symptomerne ser ud til at være lignende tidligere varianter, og selvom årvågenhed er nøglen, tyder data ikke på grund til bekymring."

Dog bemærkede professoren, at JN.1-varianten har vist en hurtig vækstrate i lande som Island, hvor den udgør et betydeligt antal infektioner: "Dette er særligt bekymrende, så det skal overvåges særligt nøje," tilføjede han.

Den gode nyhed er, at eksisterende beskyttelsesforanstaltninger som vacciner stadig burde virke mod dem: "Effektiviteten af eksisterende folkesundhedsforanstaltninger, vacciner og antivirale midler holder truslen fra disse varianter under kontrol. At vi ikke ser en tilsvarende stigning i indlæggelser eller sagens alvor er beroligende og indikerer, at vores nuværende strategier kan tilpasse sig disse ændringer. Det er afgørende at være informeret og proaktive, og udnytte vacciner fuldt ud – især for sårbare befolkninger."

Kilde: Express.