Derfor mister mange lugtesansen efter corona

Sundhed

05/01/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

Under coronakrisen var der mange, der efter selve sygdommen havde fået særligt et symptom, som ikke vidste, hvorfor de havde fået. Nu er det altså kommet frem, hvorfor mange mistede lugtesansen.

Næsen bliver angrebet

Når folk får corona, starter der en kædereaktion i kroppen. Immunforsvaret angriber de syge cellerne for at nedkæmpe den alvorlige sygdom.

Og et af de steder er altså næsen. Infektionen med SARS-CoV-2 giver anledning til, at immunforsvaret angriber nervecellerne på næsen. Dette efterlader folk ude af stand til at snuse og lugte, som de plejede at gøre for udbruddet.

Undersøgte folk med langtidstab af lugte og smagssans

Neurobiolog Bradley Goldstein fra Duke University i North Carolina fortæller, at "Heldigvis vil mange mennesker, der har en ændret lugtesans under den akutte fase af virusinfektion, genvinde lugten inden for de næste en til to uger, men nogle gør det ikke."

Han gik derfor ind og undersøgte folk, der har oplevet at miste lugte- og snusesansen i lang tid. Holdet undersøgte næsevævsprøver, de såkaldte lugteepitel, fra 24 personer, herunder ni, der oplevede et langvarigt lugttab efter at have haft COVID-19. Indlejret i dette væv er neuronerne, der er ansvarlige for at detektere lugte.

Det overraskende resultat

De analyserede så prøverne dybdegående for de såkaldte T-celler, hvide blodlegemer, der hjælper kroppen med at bekæmpe infektion. Og det var var disse celler, der drev en inflammatorisk eller med andre ord betændelsestilstand i næsen.

Og det var dette resultat, som Golstein var stærkt overrasket over: "Resultaterne er slående," siger han. "Det ligner næsten en slags autoimmunlignende proces i næsen."

De mener yderligere, at det kan være baggrunden for de andre symptomer, der inkluderer overdreven træthed, åndenåd og såkaldt "hjernetåge."

De ønsker derfor at se endnu nærmere på de andre vævsområder for at finde ud af, om det er det, som er tilfældet.