Denne klamme vane øger sandsynligheden for, at du får covid-19

Sundhed

04/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Redaktionen

Hvis du gør dette, så har du sandsynligvis haft covid19.

En nylig undersøgelse fra Vrije Universiteit Amsterdam i Holland har påvist en mulig sammenhæng mellem næsepilning og en øget risiko for at blive smittet med COVID-19. Udover at det er upassende, kan næsepilning nu også være sundhedsskadeligt.

Det skriver Sciencealert.com

I undersøgelsen deltog 219 sundhedsprofessionelle, og resultaterne viste, at dem, der regelmæssigt pillede næse, havde en højere infektionsrate på 17 procent sammenlignet med 5,9 procent for dem, der ikke gjorde det. Selvom dette ikke direkte beviser, at næsepilning forårsager infektion, antyder det en stærk sammenhæng.

Forskerne mener, at næsepilning kan overføre skadelige bakterier til slimhinden inde i næsen. "Det kan antages, at regelmæssig næsepilning i et miljø med høje virusniveauer muliggør virussens overførsel til den nasale slimhinde," skriver de i deres rapport.

Det er kendt, at SARS-CoV-2 har en høj nasal viral belastning lige efter infektionen sker og før symptomer vises. Næsepilning kan derfor overføre virus til delte overflader. Denne vane kan også være ansvarlig for, at en anden person henter virus fra overflader og overfører den til næsen, hvor den derefter inficerer.

Selvom denne undersøgelse primært er baseret på selvrapportering, fremhæver den næsehulen som en potentiel hovedvej for SARS-CoV-2. Forskerne understreger, at yderligere forskning er nødvendig for at bekræfte disse fund, men resultaterne giver anledning til yderligere overvejelse, især for sundhedspersonale.