Tilpasningsdygtig
I den seneste undersøgelse udarbejdet af Bioxiv screenede de flagermus i hele Storbrittanien. Forskerne samlede 48 prøver af ekskrementer fra 16 af de flagermus, der har risiko for coronavirus. I dem fandt de ni typer af virussen, og i en af dem er der risiko corona og faktisk kun ligger: "én mutation væk" fra en lignende struktur.
Professor Francois Balloux har udtalt sig om fundet. Til det siger han, at den har et "zoonotisk potentiale", som altså er smitte mellem dyrearter i det her tilfælde mellem dyr og mennesker.
Dog fastholder han, at trusselsniveauet er lavt: "Samlet set, mens britiske sarbecovirus vil kræve yderligere tilpasninger for at inficere mennesker, er deres risiko ukendt, men det lægger op til tættere overvågning."
Bekymringerne spreder sig
I øjeblikket vokser uroen i Storbrittanien, da fugleinfluenzaen har vist sig at sprede sig til andre patterdyr som delfiner, søløver og mink. Og COVID-pandemien menes også at være startet, da flagermusens sygdom spredte sig til mennesker, muligvis via andre patterdyr.
Forskerne navngav ikke, hvor prøverne nøjagtig blev taget fra, men forskerne fremhævede Bristol , Birmingham og Brighton som farlig områder, hvor flagermusene har tendens til at ville blande sig med mennesker.
Af de opdagede vira opdagede forskerne to for aller første gang. De blev kaldt RhGB07 og RfGB02. RhGB07 viste sig at have potentialet til at binde til et protein fundet på overfladen af menneskelige celler, når det blev testet i laboratoriet. Og denne proces er starten på en virusspredning.
Dog, fortæller forskerne, kunne den kun gøre det "suboptimalt". Faktisk var dets evne 17 gange lavere end SARS-CoV-2, den virus, der forårsager Covid.
Professor Balloux maner derudover til ro ift. dyrene: "Før nogen flipper ud, så lad mig forsikre dig om, at ingen flagermus kom til skade under arbejdet. Vi brugte afføringsprøver fra flagermus (drops). Ingen af eksperimenterne var heller på nogen måde farlige. Vi brugte ikke nogen levende virus. Alle laboratorieforsøg blev udført med fuldstændig sikre 'pseudovirus'."