Den ”nordiske gå-teknik” - kan 'bremse udviklingen' af demens ifølge forskning

Sundhed

04/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Kender du den gang-metode?

Selvom det ofte bliver overset som en effektiv træningsmetode, kan blot en kort daglig gåtur markant forbedre din sundhed - og en teknik er endda blevet fundet til at hjælpe med at bremse fremskridtet af Alzheimers sygdom.

Det engelske svar på Sundhedsstyrelsen- NHS - hylder gåturen som en "simpel, gratis og en af de letteste måder at blive mere aktiv, tabe sig og blive sundere" på, og påpeger, at en rask 10-minutters gåtur dagligt har mange sundhedsmæssige fordele.

Men en ny undersøgelse har fundet ud af, at indførelsen af den særlige nordiske gå-teknik i dit liv kan være en "nyttig strategi til at bremse" Alzheimers sygdom.

Nordisk gang er ikke kun et effektivt værktøj til vægttab og kan hjælpe med at lindre spændinger i nakken og skuldrene, forbedre din holdning og gang, styrke din ryg- og mave muskulatur samt mindske belastningen på dine led.

Det viste undersøgelsen

Et hold af videnskabsfolk fra University of Molise i Italien har fundet ud af, at det også kan forsinke udviklingen af demens hos personer i de tidlige stadier af sygdommen. Teknikken involverer brugen af gangstave til at hjælpe med at skubbe dig fremad, mens du går hurtigt - det giver dermed en træning af hele kroppen.

I undersøgelsen gav forskerne 30 patienter med mild til moderat Alzheimers en række behandlinger, der kunne hjælpe med at tackle deres symptomer - herunder fysioterapi sessioner og musikterapi. Halvdelen af gruppen dyrkede også nordisk gang to gange om ugen i seks måneder.

Dem, der dyrkede nordisk gang, scorede højere i forhold til hukommelse, opmærksomhedsspændvidde og hjernebehandlingstempo - og de klarede sig også bedre i test af visuel og rumlig beherskelse, herunder evnen til at binde skosnørebånd.

Forskerne udtalte: "Hvis disse resultater bekræftes af større undersøgelser, kan nordisk gang være en sikker og nyttig strategi til at bremse kognitiv forringelse ved mild til moderat Alzheimers sygdom."

Sådan går du på den "nordiske" måde

Nordisk ganginstruktør Michael Stone, fra Warner's Littlecote House Hotel har tidligere forklaret den nordisk gangmetode mere detaljeret:

Her er nogle nøglepunkter for den korrekte teknik til nordisk gang:

  1. Du skal sikre dig, at stave passer til din kropshøjde.

  2. Når du holder staven lodret med din arm tæt på din krop, skal din albue være i en vinkel på 90 grader.

  3. For at teknikken får sin fulde effekt skal du sørge for at lave kontakt med jorden med hælen først og derefter rulle frem på bolden af foden for at mindske belastningen på leddene.

  4. Skub forsigtigt af med tæerne ved hvert skridt.

  5. Tag lange skridt, der føles naturlige for din krop.

  6. Læn dig let fremad fra dine ankler.

  7. Stik stave ind i jorden mellem din forreste og bageste fod, når du tager skridt.

  8. Sørg for at holde skuldrene nede og afslappede for at undgå spændinger.

Omkring 90.000 mennesker i Danmark lider af demens, hvilket er betegnelsen for en gruppe symptomer forbundet med en gradvis nedgang i hjernefunktionen - hvor Alzheimers sygdom er den mest almindelige årsag.

Symptomerne udvikler sig gradvist over mange år, men det første tegn er normalt mindre hukommelsesproblemer. Hvis du er bekymret for, at dine symptomer kunne være et tegn på demens, kan du bruge Alzheimer Foreningens demens tjekliste.

Killde: Mirror