Husk det til vinter: Særligt vitamin er ekstravigtigt for seniorer og pensionister

Sundhed

03/10/23 | 11:18

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Faktisk bør vi alle tage det størstedelen af året.

Solen går ned tidligere og tidligere, og mange oplever også at stå op til, hvad der minder om nattemørke, selvom det egentlig er morgen.

Vi har i den grad ramt den mørke tid, og selvom vi endnu ikke har indstillet urene til vintertid (sker sidste weekend i oktober), så er det til gengæld på tide at finde D-vitamintilskuddet frem.

Faktisk burde mange af os tage det hver dag hele året, men her i den mørke tid er det ekstra vigtigt - og det er endnu vigtigere for ældre.

Ifølge Fødevarestyrelsen bør ældre tage 20 mikrogram D-vitamin kombineret med 800-1000 milligram calcium hver dag hele året, men det er absolut vigtigst i årets seks mørkeste måneder.

Grunden til, at det er ekstra vigtigt at tage tilskuddet nu, er, at D-vitamin normalt dannes i huden, når vi udsættes for solstråler. Og selvom det har været en dejligt solrig sommer, så får vi ganske enkelt ikke lige så meget sol om efteråret og vinteren, blandt andet fordi vi har mere tøj på.

Det betyder, at kroppen tærer på de lagre af D-vitamin, vi har opbygget i løbet af sommeren, og det er noget rigtig skidt, hvis vi ikke sørger for at få noget nyt i kroppen.

Vigtigt for knogler og muskler

Mangel på D-vitamin kan nemlig svække knogler og muskler. Hos voksne kan mangel på D-vitamin endda give bløde knogler – det man lægefagligt kalder for osteomalaci.

D-vitamin mangel øger også risikoen for at få knogleskørhed i alderdommen.

Foruden effekter på menneskets skelet har D-vitamin også betydning for vores muskulatur, hvor mangeltilstande fører til nedsat muskelstyrke.

Anbefalingerne fra Fødevarestyrelsen lyder, at man skal tage 20 mikrogram D-vitamin og op til 1000 milligram calcium året rundt, hvis man:

  • er over 70 år

  • bor i plejebolig og hjemmepleje, uanset alder

  • har øget risiko for knogleskørhed, uanset alder

Og det kan være en god ide at minde dine børn og børnebørn om også at tage D-vitamin som tilskud. Her er anbefalingerne dog noget lavere, nemlig 10 mikrogram D-vitamin hver dag hele året, og det er særligt vigtigt, hvis man:

  • er gravid

  • har mørk hud

  • bærer en tildækkende påklædning om sommeren

  • ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys