Covid-ekspert afslører: Så sandsynligt er det, du bliver smittet i offentlig transport

Sundhed

26/10/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Faktorer som overfyldte omgivelser, utilstrækkelig luftcirkulation og hyppig kontakt med fælles overflader gør offentlig transport til en "frugtbar ynglegrund" for Covid, ifølge en professor

Med temperaturer, der langsomt falder i hele landet, forventes Covid- og influenza-tilfælde at stige, da virus trives i de kolde og mørke forhold.

Det betyder, at bevægelse i det offentlige rum kan udsætte dig for potentielt smittede luftvejssdråber og sætte dig i en højere risiko for at blive smittet med luftvejssygdomme.

Bekymrende nok kan din daglige pendling være særligt risikabel, når det kommer til at blive smittet med Covid, ifølge lægen Chris Papadopoulos, Lektor i Folkesundhed ved University of Bedfordshire.

Flere bekymrende faktorer

Når du træder ind i en overfyldt togvogn eller bus, er der mange faktorer i spil, der kan påvirke, om du vil blive smittet med virusset. Papadopoulos fortæller til Express.co.uk: "En af de mest iøjnefaldende risikofaktorer er fysisk nærhed til andre passagerer - især inden for en afstand på en til to meter."

"Dette er særligt bekymrende i myldretiden, hvor det ikke er muligt at holde afstand, siger lægen og fortsætter: "Manglen på ansigtsmasker blandt andre pendlere forværrer denne risiko og øger chancen for luftbåren virusoverførsel."

Også manglen på ventilation i offentlig transport er en anden "betydelig" risikofaktor, der skaber en cocktail af virale partikler, der kan forblive og koncentrere sig i luften.

"Desuden fungerer højkontaktfællesområder som håndskinner og sæder som endnu en transmissionsvektor," tilføjede folkesundhedseksperten.

Længere tid = større risiko

Bekymrende nok, jo længere du udsættes for alle disse forhold, desto større er din risiko for at pådrage dig Covid. Papadopoulos uddyber: "Samlet set gør disse elementer - tæt menneskelig interaktion, overfyldte omgivelser, utilstrækkelig luftcirkulation og hyppig kontakt med fælles overflader den offentlig transport til en særligt frugtbar ynglegrund for spredning af Covid."

Professoren sagde: "Forskning antyder, at steder som kontorer, skoler, universiteter og indendørs begivenheder, såsom koncerter og sportsaktiviteter, kan udgøre endnu større risici end den offentlige transport, på grund af de længere perioder med tæt indendørs interaktion, der finder sted på disse steder."

Ikke desto mindre bemærkede eksperten, at busser og tog med dårlig ventilation synes at udgøre den højeste risiko for viral overførsel, især i myldretiden. Selvom offentlig transport udgør en større risiko, kan andre sociale interaktioner også udsætte dig for Covid.

Lykkeligvis er der masser af ting, du kan gøre for at minimere din risiko for at blive smittet med virusset, herunder at bære høj kvalitet mundbind, der passer tæt, og opretholde god håndhygiejne. Covid-eksperten foreslog også at overveje at rejse i de mindre travle tidspunkter for at minimere din risiko.

Andre "ofte oversete" råd inkluderer at stå eller sidde nær vinduer eller luftudtag for at drage fordel af bedre luftcirkulation eller vælge pladser forrest eller bagest i togene, hvor der normalt er færre mennesker.