8 tegn på prostatakræft: Tag dem alvorligt, og tag til lægen

Sundhed

24/1/23 | 08:53

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Maria K.

Prostatakræft er den anden mest almindelige kræftsygdom blandt mænd i hele verden. Den rammer ofte mænd over 50 år, og de, der har en familierelateret, som har haft sygdommen, skal være særligt opmærksomme. Her er 8 symptomer. du ikke må ignorere.

Det er desværre de færreste efterhånden, der ikke kender en eller flere, der har haft en kræftdiagnose. Heldigvis sker der en stor udvikling på området og alt fra diagnosticering til behandling er blevet nemmere og bedre. Men du har selv et ansvar for at tage dine symptomer alvorligt. 

En af de bedste muligheder for at overleve en kræftsygdom er, at det bliver opdaget tidligt, og derfor skal du kende disse 8 symptomer. 

1. Hvis du skal tisse ofte 

Vi kender det. Med alderen kan flere af os få vane for at skulle tisse om natten eller morgenen. Men oplever du, at behovet opstår pludseligt, eller at behovet for at tisse ofte er meget større end normalt, så bør du være opmærksomme. 

2. Smerte i ryg, hofter eller bækken 

Efter mange år med travl hverdag og et hårdt arbejdsliv kan flere mærke det i kroppen. Men har du smerter i ryg, hoster eller bækken, der ikke forsvinder, uanset hvad du gør eller ændrer i din hverdag kan det være et tegn på, at du bør søge læge. 

3. Svært ved at starte med at tisse 

Du skal tisse, men det er svært at komme i gang. Det skal du tage alvorligt. 

4. Smerte eller brændende fornemmelse ved vandladning 

Det skal ikke gøre ondt at lade vandet, og det gælder, lige meget hvor gammel du er. Hvis du oplever denne type smerte, skal du derfor være opmærksom på, at det kan være et symptom på prostatakræft. 

5. Svag eller afbrudt stråle 

Hvis du oplever, at strålen, når du lader vandet, er svagere end normalt eller at den flere gange afbrydes under et toiletbesøg, så kan det være et tegn på, at du bør kontakte din læge.

6. Blod i urin eller sæd 

Det er meget sjældent, at blod er et godt tegn. Det er det på ingen måde heller ikke, hvis du opdager det i din urin eller sæd. Det kræver et lægebesøg, og at du tager dine symptomer alvorligt. 

7. Smertefuld sædafgang 

Hvis du oplever, at der er smerter forbundet med sædafgang, så skal du være opmærksom på, at det kan være et tegn på en kræftsygdom.

8. Problemer med at tømme blæren 

Har du en oplevelse af, at din blære ikke tømmes helt efter toiletbesøg? Det kan være et symptom på prostatakræft, og hvis du oplever det, eller et af de andre ovenstående, så bør du kontakte din læge, for at finde årsagen til symptomerne.