4 giftige sætninger narcissister manipulerer dig med

Sundhed

01/05/2023

Foto: RODNAE Productions
Foto: RODNAE Productions

Skrevet af Emil B.

Et kendetegn ved narcisstiske personer er, at de ofte skjuler deres narcissistiske træk, eller de i hvert fald gemmer dem godt. Derfor deler psykologen Ramani her 6 sætninger, en narcissist bruger for at manipulere dig.

1. “Jeg vil ikke fortælle det her om mig, men...”

Sådan et udsagn vidner om, at narcissistiske personligheder gerne vil dominere samtalen mellem jer, men at de bruger denne sætning som en manipulerende undskyldning for at  alligevel få det til at handle om dem selv.

Hører du ofte denne sætning fra en anden person, så vær forberedt på, at de taler lang tid om dem selv, og forvent ikke en gjensidig snak.

2. “Jeg er ked af, at du har det sådan.”

Folk med narcissistiske personligheder kan ikke indrømme deres egne fejl, da det vil true deres enormt store, men skrøbelige, ego. Derfor bruger de ofte en sådan sætning for at afbøje, hvad der ellers burde have været en undskyldning eller en bøn om, at han eller hun burde ændre sig.

Derfor siger Ramani, at du er i din gode ret til at trække dig fra en person, der gentagne gange udviser denne adfærd.

3. “Hvorfor gør du det her mod mig?”

Et kendetegn ved narcissistiske personligheder er deres effektive evne til at skifte fra at være gerningsmand til offer. Måske har du haft en hård uge på arbejdet eller haft andre problemer – eller måske har du fundet en kæreste, din mor ikke kan lide.

Og de vinkler til, at du angriber dem og deres person. Det bedste råd er derfor at søge støtte fra venner, familier eller en psykolog. De kan nemlig vise dig, at det ikke er dig, der er forkert på dem, men narcissisten.

4. “Jeg er en travl person. Jeg har ikke tid til det her.”

Narcissisten kan sige det til hvad som helst: arbejde, projekt eller et møde. De har grundlæggende en mangel på empati og derfor er de ikke i stand til at sætte sig ind i dit behov for at snakke om det.

En måde at håndtere det er, at erkende deres begrænsninger. Uanset, hvor meget du prøver, så ændrer de sig ikke – kun i meget få tilfælde.