Stegepande i Teflondebat: Øger den din risiko for demens?

Sundhed

03/3/23 | 09:25

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af Emil B.

I den sidste uge har der på nettet floreret en række spørgsmål om nonstickpander: "Er de giftige?", "Kan køkkengrej af aluminium forårsage demens?" og "Er mine ridsede pander stadig sikre?" – og det besvarer vi nu derfor i denne artikel.

Gode nyheder

Skræmmehistorierne dukker ofte op i medierne, og det er let at se, hvorfor det er. Vi bruger stegepander dag ud og dag ind og belægningen kender vi måske ikke så meget til.

Der kommer skræmmehistorierne nemt til at gå i omløb, fordi det er noget, vi bruger, hver dag, men samtidig kan det være forbundet med farer.

Heldigvis ser det dog ud til, at det kun bliver ved snakken. Det mest problematiske kemikalie, der bliver brugt til nonstick-pander, er ved at blive udfaset – og aluminium er ikke forbundet med demens.

Her starter bekymringen fra

Nervøsiteten ved brug af panderne er ikke taget ud af det blå. Faktisk har der været sager, hvor panderne netop har været forbundet med betydelige risiko.

Det er dog ikke i forhold til nutidige pander. De fleste non-stick pander er belagt med teflon, varemærket for polytetrafluorethylen (PFTE).

Brugen af disse kemikalier blev berygtede efter filmen Dark Waters fra 2019. I denne film bliver der fortalt om en amerikansk by, der er forurenet med den såkaldte "forever chemical", perfluoroktansyre (PFOA).

Og denne belægning blev faktisk brugt til panderne, men det er mere end ti år siden, og selv dengang var risikoen lille. I dag er der ingen pander, der er belagt med dette. I stedet er de belagt med Teflon.

Og teflon er sikkert, og det er der to grunde til. Den ene grund er, at teflon først begynder at fordampe, når det når en temperatur på 260 grader, og de færreste steger (eller kan stege) deres mad ved 260 grader.

Og selv, hvis folk kunne stege deres mad ved 260 grader, så ville koncentrationen være så lille, at det ikke ville udgøre nogen sundhedsrisiko.

Derfor kan du roligt stege dit kød og grøntsager på den – bekymringsfrit.