Sådan kan Danmark gå videre ved EM, selvom vi taber mod Serbien

Sport

25/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Find den store kugleramme frem!

Hvis du skulle have levet under en sten de seneste uger, kan jeg fortælle dig, at der lige nu er EM i fodbold - og at Danmark er med.

De første kampe for det danske hold er begge endt 1-1 (først mod Slovenien, og så mod England), og tirsdag aften bliver det afgjort, om Danmark skal hjem, eller kan begynde at gøre sig klar til knald-eller-fald-kampene, når landsholdet møder Serbien.

Men hvad skal der egentlig til for, at Danmark går videre? Få overblikket over de tre scenarier her.

Danmark vinder

En sejr over Serbien giver Danmark en stensikker billet videre i turneringen. Det vil bringe Danmark op på 5 point i gruppen, og så er andenpladsen sikret.

Potentielt kan Danmark også nå op på førstepladsen i gruppen, hvis England, som lige nu indtager førstepladsen, taber til Slovenien eller får uafgjort, og Danmark vinder med mindst to mål over Serbien.

Kampen ender uafgjort

Hvis kampen mod Serbien ender uafgjort, er Danmark sikret som minimum tredjepladsen i gruppen.

Danmark vil i så fald have 3 point og en lige målscore, og så er det, vi skal sammenligne med tredjepladserne fra de andre gruppe i turneringen.

De fire bedste tredjepladser går nemlig også videre i turneringen, og da der er seks grupper, er det "kun" to hold, der skal være dårligere end Danmark for, at en tredjeplads er nok.

Efter mandagens og weekendens kampe står det klart, at både Ungarn og Kroation havner på tredjepladsen i deres respektive grupper, og Danmark er bedre end begge de to hold. Derfor er en tredjeplads altså nok til at sende Danmark videre.

Danmark taber

Her gælder det om at holde tungen lige i munden, for et dansk nederlag kan faktisk stadig resultere i en dansk plads videre i turneringen.

Hvis Danmark taber, vil landsholdet have 2 point og sandsynligvis havne på tredjepladsen i puljen. Det kræver imidlertid, at England slår Slovenien, da point til Slovenien vil sende dem over Danmark.

Men hvis vi går ud fra, at Slovenien taber, så vil både Danmark og Slovenien ende på 2 point, og så er det målscoren, der bliver afgørende. Her skal vi håbe, at Slovenien taber med mere end Danmark, da det i så fald vil sende Danmark over Slovenien.

Blot 2 point og en negativ målscore er ikke ligefrem noget at råbe hurra for, men det kan vise sig at være nok i 3'er-regnskabet, da flere andre lande kan ende med 2 point og en negativ målscore.

Kroatien har således 2 point og en målscore på -3 efter at have spillet alle sine gruppekampe. Tjekkiet har 1 point og en målscore på -1 inden holdets sidste kamp i gruppespillet, og i samme gruppe har Georgien 1 point og en målscore på -2.

Danmark vil i det scenarie skulle tabe med maksimalt 1 mål mod Serbien, og så skal vi håbe, at hverken Tjekkiet eller Georgien vinder deres respektive kampe mod henholdsvis Tyrkiet og Portugal.

Så der er altså flere muligheder for, at Danmark kan gå videre, selv med et nederlag - men skal vi ikke bare blive enige om, at Danmark vinder over Serbien, så vi kan feste i stedet for at skulle bide negle, inden de andre grupper er afsluttet?