Tre grunde til, at vinteren gør os syge
Hvis du er som de fleste, har du med garanti både været forkølet og haft ondt i halsen hen over de kolde måneder. Efterår og vinter er nemlig højsæson for en række virussygdomme, særligt dem, der rammer luftvejene, og det er der iflg. healthline.com primært tre grunde til
1. Vi ændrer adfærd
Når kulden rammer, betyder det, at langt de fleste af os ændrer adfærd. Vi begynder nemlig at opholde os mere indenfor, hvilket betyder, at vi bliver flere om at deles om indearealerne. Vi kommer med andre ord til at opholde os tættere på hinanden i længere tid ad gangen, samtidig med at udluftningen bliver dårligere, og det gør det nemmere for virus at sprede sig
2. Koldt vejr er en gave til virus
Efterår og vinter byder ofte på både koldt og tørt vejr, og det giver de perfekte forudsætninger for, at virus kan overleve. Når temperaturen er koldere, kan virus simpelthen overleve i længere tid uden for mennesker, og derfor er der større chance for at støde på en virusinfektion.
Derudover påvirker kold og tør luft dine luftveje, så virus får bedre betingelser for at flytte ind. Normalt vil dine celler i luftvejene nemlig danne slim, som kan opfange viruspartikler, men når luften er kold og tør, så ændres dannelsen af slim, og virus får lettere ved at slippe forbi.
3. Mindre dagslys betyder mindre D-vitamin
Vinteren byder på årets mørkeste måneder, og dermed får vi også mindre dagslys. Det betyder, at en del af os kommer i underskud af D-vitamin, hvilket kan være med til at forringe vores immunforsvar.
Forebyg og kom godt igennem vinteren
Vi er altså alle sammen mere udsatte i vintermånederne, men det betyder ikke, at vi bare skal sætte os ned og vente på, at sygdommene rammer. Der er nemlig flere ting, man kan gøre for at forebygge og forhindre virus i at tage ophold i kroppen
1. Bevar de gode vaner fra corona-epidemien
Aldrig har vi sprittet så godt af, som under corona-epidemien, og det er der en god årsag til. Håndsprit er nemlig formidabel til at slå virus ihjel, og derfor er det en god idé at fortsætte med den gode håndhygiejne, så undgår du både at give virus videre og at få den selv.
Derudover er det generelt en god idé at holde afstand, så du mindsker risikoen for at indånde virus, ligesom det er en god idé at hoste i ærmet, så du ikke selv spreder den.
Endelig er det en god idé at blive hjemme, hvis du har symptomer, ligesom det er en god idé at lufte ud jævnligt, så virus ikke hober sig op.
2. Bliv vaccineret
Vi kan endnu ikke blive vaccineret for forkølelse, men du kan blive vaccineret for influenza, hvilket kan være en god idé, hvis du er over 65 år, er gravid eller har kroniske sygdomme.
3. Hjælp dit immunforsvar
Studier har vist, at du kan styrke dit immunforsvar ved at spise sundt, dyrke motion og få nok søvn. Der er dog også andre måder at hjælpe dit immunforsvar på vej, og det er gennem kosttilskud.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn fra 4 år og voksne bør tage et dagligt tilskud af D-vitamin på mellem 5-10 µg i vinterhalvåret (oktober til april).
Er du over 70 år, anbefales det, at du tager et dagligt tilskud af D-vitamin på 20 µg, som du med fordel kan kombinere med 800-1000 mg calcium.
På apopro.dk kan du købe både D-vitamin og calcium. De har også en udgave, hvor du får både D-vitamin og calcium på én gang.
Derudover kan du supplere med fiskeolie, der indeholder Omega-3, som især bidrager til en normal hjertefunktion. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man spiser fisk mindst tre gange om ugen, da fedtstofferne er vigtige for kroppen. Fiskeolie kan tages året rundt, men er især gavnligt om vinteren, da vi har tendens til at spise mindre fisk i denne periode.
Find Omega-3 hos apopro.dk her.
Endelig kan du med fordel give kroppen et energiboost i form af B-vitamin. B6 er f.eks. god til at mindske træthed og udmattelse, mens B5 bidrager til normal mental præstationsevner, og B12 bidrager til bl.a. at opretholde et normalt immunsystem.