Kører I på ferie? Dette skal I have styr på i forberedelserne inden

Rejse

13/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

I skal kende regelsættet for de lande, I kører igennem og I skal forberede alle i familien på de mange timer i bilen.

Kør-selv-ferie er den ultimative frihed for hele familien, fordi I har alt samlet i bilen og kan afvige fra planerne og lave afstikkere på vejen.

Hvis I fokuserer mindre på destinationen og mere på turen, kan ferien starte det øjeblik, I drejer ud fra indkørslen derhjemme. Også selvom I skal helt til Italien, Kroatien eller Sydfrankrig.

På bilferie har I ingen begrænsninger i forhold til bagage. I kan tage cyklerne med, sup boardet og dykkerudstyret, og der er plads til børnebørnenes yndlingslegetøj og sovebamser.

"Selvfølgelig er der også de helt tydelige ulemper ved at køre til feriedestinationen. De mange timer i bilen med trætte børnebørn, 'hvornår er vi der?' og 'jeg keder mig'. Meget af det kan I undgå ved at forberede jer hjemmefra med aktiviteter og overraskelser, der kan holde børnene beskæftiget, så I undgår drillerier og skænderier på bagsædet," siger Christian Jensen fra dækproducenten Bridgestone.

Underholdning til bagsædet

Hele familien kan samles om en gang 20 spørgsmål til professoren, men I kan også medbringe spørgsmålskortene fra yndlingsspillene derhjemme og quizze hinanden.

I kan lytte til en fælles lydbog sammen, eller børnebørnene kan sidde med deres egen favorit i hørebøfferne. Digt en fælles historie ved at skiftes til at komme med den næste sætning.

Lav en bankoplade med ting, I skal spotte på turen – et får, en ko, en stork, en rød kirke, en orange lastbil, en flod, et bjerg… Det vender opmærksomheden væk fra bilen og gør børnene aktivt interesserede i selve turen og de landskaber, I kører igennem. Og åbner for mange gode snakke om, hvor landet og naturen er anderledes end i Danmark.

Og så skal I huske pauserne – kør ind hver anden time og lav noget sjovt og aktivt sammen. Og det er godt givet ud for både børn og voksne.

Undgå at forlænge køreturen unødigt

Planlæg ruten hjemmefra, få styr på reglerne i de lande, I skal igennem og sørg for at have det lovpligtige udstyr i bilen.
Sørg også for at bilen er i tip-top stand – så undgår I ulykker, forsinkelser og andet, der kan spolere feriestemningen.

Tjek selv eller få tjekket bremserne, udskift luftfilter og olie, så du ikke skal bøvle med det på turen og husk dækkene.

Slidte dæk går ud over sikkerheden: det forøger bremselængden, forringer styreevnen og øger risikoen for udskridning og akvaplaning.

Husk også at dækkene slides godt og grundigt på en tur ned gennem Europa – så sørg for at udgangspunktet er så godt før afgang, at du har mønster nok til hjemturen også. Er bilen tungt lastet, skal du sørge for, at dæktrykket er højere end normalt.

Sikkerhedsudstyr til bilen

Vær opmærksom på, at reglerne er forskellige i de europæiske lande og pak bilen, så I er beredt:

  • Selepude til alle børn under 150 cm (obligatorisk i Tyskland, Østrig, Tjekkiet m.fl.)

  • Advarselstrekant

  • Sikkerhedsveste til alle

  • Ildslukker

  • Alkohol-tester, hvis turen går til Frankrig (Reglen håndhæves ikke længere, men er ikke fjernet)

  • Førstehjælpskasse (obligatorisk i Østrig, Ungarn, Tjekkiet og Kroatien)

  • Ekstra pærer til bilens lygter

  • Miljømærkater til Tyskland og eventuelle motorvejsmærkater til en række andre lande. Du kan købe dem i forvejen, fx hos FDM

  • DK-skilt til bil og campingvogn medmindre du har EU-nummerplade og kun kører i EU