Nationalbanken med godt råd: Kan give dig store problemer på ferien

Rejse

10/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Plejer du at gøre det inden afrejse, eller når du ankommer?

Hvis du har i sinde at forlade Danmark, bør du ikke medbringe dine danske kontanter, skriver Nationalbanken i en pressemeddelelse.

Danske kontanter kan nemlig ikke veksles i de fleste lande.

Det skyldes, at de danske kommercielle banker er blevet mere tilbageholdende med at modtage danske kontanter fra udenlandske banker.

De danske banker vurderer, at de ikke kan betrygges tilstrækkeligt i forhold til deres forpligtelser efter hvidvaskreglerne.

Det har medført, at de fleste udenlandske banker og vekselbureauer nu er stoppet med at modtage danske kontanter i udlandet.

Problemstillingen er ikke specifik for bestemte lande eller områder.

Få dem vekslet inden

Der er tale om en bred begrænsning i mulighederne for at veksle danske kontanter i udlandet. Der er ikke sket ændringer i den gældende lovgivning eller krav fra myndighedernes side.

Nationalbanken anbefaler derfor, at man ikke medbringer danske kontanter til udlandet.

I stedet bør man overveje at veksle til udenlandske valutaer før afrejse eller medbringe et betalingskort, der virker i udlandet. Danske kontanter er fuldt ud gyldigt betalingsmiddel i Danmark.

Omveksling af kontanter i udlandet er en kommerciel forretning.

Nationalbanken er udsteder af sedler og mønter, men det er de private aktører, der står for den direkte borger- og virksomhedsvendte håndtering af kontanter.

Det gør sig især gældende på de internationale markeder, hvor det er de kommercielle parter, der håndterer omveksling og håndtering af kontanter.