Er et udbredt lufthavnsfænomen - men psykolog forstår det ikke

Rejse

20/07/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Psykologen forstår ikke fænomenet, som han udtrykker bekymring over for.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Sommerferien er for mange danskere i fuld gang, og mange familier flygter i disse uger fra det ustabile danske sommervejr til sydensvarme og sandstrande.

At rejse indebærer ofte en række faste ritualer, og mange ser frem til de små traditioner, der hører lufthavnen og flyet til.

Det kan være lige fra at købe et magasin til flyveturen til at tygge tyggegummi under takeoff.

For mange er det også en tradition at få en øl eller to til at dulme nerverne, inden man sætter sig i flyet, og det er uanset, om flyafgangen er klokken 8 om morgenen eller klokken 20 om aftenen.

Men de tidlige øl i lufthavnen, er noget der er kilde til bekymring.

Psykolog Peder Kjøs undrer sig over tendensen til at drikke alkohol tidligt på dagen i lufthavnen, især når det involverer familier med børn.

Det fortæller han til Dagbladet.

Et overgangsritual

Ifølge Peder Kjøs handler adfærden ofte om at markere overgangen fra hverdag til ferie, altså en måde at signalere, at normale regler er sat ud af spil.

Selvom en øl måske ikke dramatisk ændrer en forælders evne til at tage sig af deres børn, påpeger psykologen, at det stadig er bedst at forblive ædru i sådanne situationer.

"Det er generelt en god idé at holde sig ædru, når man har ansvaret for børn, især i en situation, som er lidt ukendt for dem," forklarer han. For børn, især de mindste, er det vigtigt, at deres forældre har fuld kapacitet og fokus til at være der for dem.

Når diskussionen falder på, om det er værre at drikke tidligt om morgenen frem for at tage en øl til maden, mener Peder Kjøs, at det at drikke på en måde, der er almindelig i ens egen kultur, spiller en rolle. Men han understreger, at det uanset hvad er bedst at drikke i moderate mængder og ikke for meget, især når man er sammen med børn.

Har set konsekvenserne flere gange

Peder Kjøs har i løbet af sin karriere hørt mange triste historier fra børn, hvis forældre har drukket for meget under ferier og omkring højtider.

"For børn er det alligevel et problem, hvis forældrene drikker for meget, og for børn er grænsen ofte lavere end for de voksne selv," understreger han.

Derfor råder han forældre til helt at undgå alkohol, når de rejser med børn, eller i det mindste holde forbruget lavt.