Dødelig varme kan hænge over Sydeuropa sommeren over: Har allerede kostet menneskeliv

Rejse

18/06/2024

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Får det dig til at genoverveje dine ferieplaner?

Herhjemme når temperaturen op på 21 grader i dag, hvis vi er heldige.

Mange vil derfor nok gerne skifte det danske vejr ud med sydligere himmelstrøg, men måske skal du lige genoverveje, om du nu faktisk gerne vil bytte med nogle af danskernes foretrukne feriedestinationer, som situationen er lige nu.

Grækenland kan nemlig se frem til nogle særdeles varme dage med temperaturer over 40 grader - og hedebølgen har faktisk allerede kostet menneskeliv.

I sidste uge blev en kendt, britisk tv-læge fundet død på en græsk ø, i forgårs var det en hollandsk turist, der blev fundet død på en anden græsk ø, og i går blev liget af en amerikansk turist så fundet på en helt tredje ø.

Dertil skal det nævnes, at der stadig er flere savnede turister i Grækenland, blandt andet to franske kvinder.

En dødelig varme, der ikke ser ud til at lette lige foreløbig. Det skriver DR.

Markant varmere sommer

Både Italien og Grækenland kan nemlig godt begynde at indstille sig på temperaturer over 40 grader fra onsdag og flere dage frem, og det kan meget vel være begyndelsen på det, der bliver en ekstraordinært varm - og farlig - sommer.

Det vurderer Sebastian Mernild, der er professor i klimaforandringer og leder af Syddansk Universitets klimacenter.

"Jeg forventer en markant varmere sommer i år end i de forgangne to år," siger han til DR.

Professoren forklarer, at når det allerede er så varmt midt i den første sommermåned, kan temperaturerne meget vel stige yderligere i løbet af de næste måneder.

Hvis temperaturerne skal falde, kræver det for eksempel, at der falder regn i de ramte regioner, men det er der heller ikke meget, der tyder på.

Over tid er der nemlig kommet gennemsnitligt højere temperaturer, samtidig med at nedbørsmængden er gået ned.

Skoler varmelukket

Nogle kan måske tænke, at de da gerne vil ned og nyde 40+ grader i deres sommerferie, men man skal altså passe godt på.

Den slags temperaturer kan nemlig give os solstik, hvis kroppen ikke er i stand til at komme af med varmen - og det kan ske, uanset om man er ude i solen eller ligger i solstolen.

Solstik viser sig ved tiltagende utilpashed, svimmelhed og hovedpine, og i særligt grelle tilfælde kan personen miste bevidstheden.

Flere skoler i Grækenland har holdt lukket i flere dage for at beskytte børnene mod den hedebølge, der har ramt landet. Det skriver Reuters.

På Rhodos blev der i fredags målt 43,2 grader, men det ser ikke ud til, at danskerne bliver skræmt af de høje temperaturer.

Rejseselskabet TUI fortæller nemlig til DR, at man har oplevet en stigning i antallet af sommerferie-bookninger, når man sammenligner med samme tid for et år siden. På Rhodos er stigningen helt oppe på 24 procent i forhold til 2023.