Sådan redder du dine feriedage, hvis du bliver syg før eller under ferien

Politik

12/07/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Ferien er ikke nødvendigvis tabt, hvis uheldet er ude!

Du har glædet dig i ugevis, måske endda måneder, endelig kommer dagen, og så sker det, der bare ikke må ske: Du falder og brækker benet, du bliver forkølet, eller du bliver ramt af en helt tredje elendighed.

Mange vil måske tro, at det så betyder, at man må vinke farvel til i hvert fald noget af sommerferien, men det er ikke nødvendigvis tilfældet.

For alt efter, hvornår du faktisk bliver syg, kan du have mulighed for at redde dine feriedage. Prøv bare at læse med her!

Sygdom op til ferien

Hvis du bliver ramt af sygdom, inden din ferie overhovedet er begyndt, kan du vælge enten at afholde den som planlagt eller suspendere den.

Med den sidste mulighed får du ret til at afholde ferien på et andet tidspunkt.

Hvis du vælger den løsning, skal du imidlertid sygemelde dig inden ferien efter de regler, der gælder for sygemelding på din arbejdsplads. Du behøver ikke indhente en lægeerklæring, medmindre din arbejdsgiver direkte ønsker det.

Når du så bliver raskmeldt, skal du genoptage arbejdet, medmindre du altså ønsker at afholde den suspenderede ferie i forlængelse af raskmeldingen.

Sygdom under ferien

Hvis du bliver ramt af mere end fem dages sygdom i din ferie i løbet af ferieåret, har du faktisk ret til erstatningsferie.

Hvis du ikke har været ansat hos din nuværende arbejdsgiver i hele ferieåret, har du ret til erstatningsferie efter et forholdsmæssigt færre antal sygedage. Denne regel gælder for ansatte, der har optjent ret til betalt ferie.

For at kunne udnytte retten til erstatningsferie kræver det, at du sygemelder dig OG kan dokumentere sygdommen. Det kan for eksempel være via en lægeerklæring eller dokumentation, der beviser, du har været indlagt på hospitalet.

Du skal selv betale for lægeerklæringen.

Derudover er det vigtigt, at du hurtigst muligt informerer din arbejdsgiver om situationen. Der er nemlig fem 'karensdage' ved sygdom under ferie, og det betyder, at du først har ret til at få erstattet din ferie efter de fem dage med sygdom.

Antallet af karensdage skal dog nedjusteres, hvis du ikke har arbejdet for din nuværende arbejdsgiver hele ferieåret.

Erstatningsferie

Hvis du ender med at være berettiget til erstatningsferie, skal den som udgangspunkt holdes i samme afholdelsesår som den ferie, du ikke fik afholdt.

Den kan dog overføres til næste ferieår, hvis du på grund af sygdom ikke er i stand til at afholde ferien inden d. 31. december.

Alternativt kan du få den ikke-afholdte erstatningsferie udbetalt.

Kilde: FOA, chefjurist i FOA Overenskomst, Ettie Trier Petersen, borger.dk