Finanslovsudspil: Vil hæve kørselsfradraget

Politik

28/08/2023

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Faktisk lægger regeringen op til at indføre et fuldt "landevejsprincip".

Det skal være mere attraktivt at bo i landdistrikterne, ligesom det også skal være lettere at transportere sig derfra.

Sådan lyder budskabet fra regeringen, inden de tre partier denne uge vil fremlægge et samlet udspil til Finansloven 2024.

Allerede nu løfter vicestatsminister og økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) dog sløret for, at der er penge på vej til pendlere, der bor i landdistrikterne.

For når udspillet kommer, vil der blandt andet være afsat penge til at hæve udgifterne til kørselsfradraget med 100 millioner kroner årligt i fire år.

Derudover vil regeringen også øge tilskuddet til færgebilletter med 51 millioner årligt, så det såkaldte landevejsprincip fremover gælder hele året i stedet for i sommermånederne.

Alt i alt er det en større indsats i landdistrikterne for 150 millioner kroner mere om året i fire år. Det vil sige 600 millioner kroner i alt.

Det betyder, at det skal koste det samme at sejle med færge som at køre en tilsvarende strækning i bil på landevejen.

Det skriver TV 2.

Vil gerne understøtte bilister

Man skal have levet under en sten i efterhånden mange år for ikke at have lagt mærke til, at hele verden befinder sig i en klimakrise.

SVM-regeringen har da også kaldt det for "vor generations største udfordring" og har blandt andet skruet op for de danske klimamål.

Derfor kan det virke selvmodsigende at gøre det mere attraktivt at køre i bil ved at øge kørselsfradraget. Den præmis køber Jakob Ellemann-Jensen dog ikke.

"Kørselsfradraget er 100 procent uafhængigt af, om du spadserer, tager bil, tager tog eller flyvemaskine på arbejde. De tager ikke bus og tog, fordi det ikke er der. Der er mange mennesker, der er afhængige af bil som transportmiddel, og det vil vi gerne understøtte," siger han til TV 2.

Da Socialdemokratiet havde en etpartiregering i 2021, foreslog Venstre også dengang at indføre fuldt landevejsprincip. Det stemte socialdemokraterne imod