Bred opbakning til skattelettelser for 225 mio. kroner - minister kalder det "et lille forsøg"

Politik

04/02/2025

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Skrevet af J. Bøgen

Der er imidlertid tvivl om, hvorvidt det overhovedet vil have den ønskede effekt.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

I dag er færre unge i arbejde, og det ønsker politikerne at ændre på.

I 1980'erne havde 70.000 flere unge et fritidsjob, men i dag er det kun halvdelen af de unge mellem 13 og 17 år, der tjener deres egne penge.

For at gøre fritidsjob mere attraktive har alle politiske partier på Christiansborg besluttet at fjerne arbejdsmarkedsbidraget for unge under 18 år. Dette betyder en skattelettelse på 8% for 145.000 unge, som nu kan se frem til at få flere penge udbetalt for deres arbejde.

Den samlede pris for skattelettelsen lyder på 225 millioner kroner.

Det skriver Avisen Danmark.

Stærkere incitament

Regeringen mener, at færre unge arbejder i dag, fordi incitamentet ikke er stærkt nok.

Skatteminister Rasmus Stoklund (S) udtaler til Avisen Danmark, at fritidsjob giver unge en værdifuld introduktion til arbejdsmarkedet og et forpligtende fællesskab.

Han ser fjernelsen af arbejdsmarkedsbidraget som et forsøg på at øge interessen for fritidsjob.

Skatteministeren indrømmer dog, at der ikke er nogen konkrete beregninger for, hvor mange flere unge der vil tage et job som følge af ændringen. Ikke desto mindre mener han, at det økonomiske incitament vil få flere unge til at tage arbejde, da de for eksempel vil få 2.900 kr. ekstra udbetalt, hvis de tjener 36.000 kr. om året.

Derfor tøver Stoklund da heller ikke med at kalde skattelettelsen for "et lille forsøgt på at styrke incitamentet".

Usikker effekt

Der er dog bekymringer for, at arbejdet kan have en negativ indvirkning på de unges skolegang. Skatteministeren er dog ikke bekymret, da han mener, at unge kan drage fordel af at arbejde samtidig med deres skolegang.

Der er også politisk opbakning til at ændre arbejdstidsreglerne, så unge mellem 15 og 17 år kan arbejde længere og på senere tidspunkter. Aftalen er blevet positivt modtaget af både regeringen og oppositionen, og den støttes også af flere organisationer som Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening.

Selvom der er bred opbakning til aftalen, er der også nogle advarsler. Partier som Enhedslisten og SF understreger vigtigheden af at beskytte de unge mod stress og dårlige arbejdsforhold. De ønsker, at der løbende evalueres på, hvordan de nye regler påvirker de unges trivsel.